Szaftos, puha borjú paradicsomszószban – A pizzaiola a dél-olaszok gyors és laktató egytálétele
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A pizzaszósz annyira finom, hogy néha önmagában is megenném, de húson is el tudnám képzelni.
A pizzaiola hús vagy olaszul carne pizzaiola Dél-Olaszországból, egészen pontosan Nápolyból származó húsétel. Gyakorlatilag pizzaszószban lassan főtt húst jelent. Ettől a lassú főzéstől a hús nemcsak finom puha lesz, hanem átveszi a szósz minden ízét.
Alapvetően nem a legjobb minőségű húsokat szokták használni hozzá, de mi azért törekedjünk a minőségre, készítsük borjú hátszínből. Aki nem rajong a vörös húsokért, csirkéből is elkészítheti, hiszen a lényeg úgyis a szósz lesz.
Meglepően gyorsan készül az étel, a legfinomabb, ha friss kenyérrel esszük, de saláta is passzol hozzá.
Pizzaiola borjú
Hozzávalók 4 adaghoz
- 4 darab borjú hátszín
- 500 gramm paradicsom
- ízlés szerint fekete olajbogyó
- ízlés szerint kapribogyó
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kávéskanál oregánó
- 2 evőkanál olívaolaj (extra szűz)
Elkészítés:
A paradicsomokat hámozzuk meg, kockázzuk össze. Öntsünk egy kevés olajat egy serpenyőbe, forrósítsuk fel, tegyük bele az összeaprított fokhagymagerezdeket, pirítsuk pár percig. Tegyük rá a paradicsomokat, majd öntsünk rá egy pohár vizet. Főzzük a szószt lassú tűzön 30 percig.
A kapribogyókat és az olajbogyókat öblítsük le, majd törölgessük meg. Vágjuk őket kis darabokra. Amikor a szósz elkészült, tegyük bele, főzzük pár percig együtt is.
A borjúszeleteket klopfoljuk ki. Ha kész, tegyük bele a szószba, de ne zárjuk el a lángot. A szeletek mindkét oldalát süssük puhára. Ha elkészült, vegyük le a tűzről, szórjunk rá oregánót.
Fotó: Getty Images