Isteni csokis-epres keksz: zamatos gyümölcsből a legfinomabb
Édes, gyümölcsös és nagyon omlós ez a keksz, eperszezonban kötelező elkészíteni legalább egyszer!
Akár reggelire, akár tízóraira, vagy a délutáni tea mellé is készíthetsz pár puha és illatos epres muffint, biztosan mindenki odáig lesz érte.
A legjobb akkor lesz, ha friss eperrel készíted, és csempészel bele egy kis vaníliakivonatot is. A tésztához pedig csak néhány alapanyagra lesz szükséged, és mindössze fél órára az életedből.
A sütőt melegítsük elő 200 fokra.
Egy 12 darabos muffinsütő formát béleljünk ki muffinsütő papírokkal.
Az epret mossuk meg, csepegtessük le, majd vágjuk fel apró darabokra.
A lisztet, a cukrot, a sütőport, a sót, a fahéjat és a fekete borsot önstük egy nagy tálba, majd alaposan keverjük össze.
Egy másik tálban keverjük össze az olajat, a tojást és a tejet.
Ehhez aztán adjuk hozzá a vaníliakivonatot, és alaposan keverjük össze ezt is.
Az olajos, tojásos keveréket öntsük hozzá a lisztes keverékhez, majd egy villával addig keverjük óvatosan, amíg szép, sűrű nem lesz. Ekkor adjuk hozzá az epret, és azt is óvatosan forgassuk össze a tésztával.
Amikor már szépen összeállt az epres tésztakeverék, porciózzuk ki a muffinsütő formákba.
A kristálycukrot és a vaníliakivonatot keverjük össze, majd az összes muffin tetejét óvatosan hintsük meg vele.
A muffinokat előmelegített sütőben, kb. 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük. Érdemes a sütési idő vége felé tűpróbával ellenőrzni, hogy a tészta belseje is megsült-e, és amennyiben esetleg még nem, akkor picit süssük tovább.
Az elkészült muffinokat rácsra téve pár percig hűtsük, majd tálaljuk.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu