![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Gluténmentes pizza kukoricalisztből – Sok zöldséggel lesz laktató
![polenta pizza cover ok](https://kep.index.hu/1/0/3967/39678/396780/39678063_3027375_bc9aca2ef5a813c97f64a265cd36c3cb_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A pizzaimádók és a húsevők is nyugodtan tegyenek egy próbát ezzel az izgalmas polentapizzával, nem fogják megbánni.
A polenta, más néven puliszka régen a szegények eledele volt, az erdélyi konyhából terjedt el. A változatos elkészítési módjának köszönhetően egyre népszerűbb fogás lett. Viszonylag semleges íze miatt mindenképpen fűszeres raguk vagy pörköltek mellé érdemes kínálni, a bolognai szósz tökéletesen illik hozzá. Az alapot sütheted sütőben, zöldségekkel rétegezve, sajttal megszórva.
A gluténmentes étrendet követőknek jó hír, hogy a polenta tökéletes pizzaalap is, amelyet jó sok zöldséggel megpakolva érdemes kínálni. Ha nem teszel rá sajtot, a vegán étrendbe is be tudod illeszteni.
Polentapizza
![polenta pizza recept ok](https://kep.index.hu/1/0/3967/39678/396780/39678099_9a220ed6569d02fbe37a9a72c2bcdaa2_wm.jpg)
Hozzávalók 4 adaghoz
Alap:
- 200 gramm kukoricadara
- 750 milliliter víz
- 1.5 teáskanál só
- 1 gerezd fokhagyma
Szósz:
- 1 fej vöröshagyma (közepes)
- 150 gramm sűrített paradicsom
- 1 teáskanál cukor
- 2 darab babérlevél
- 1 kávéskanál oregánó
- 1 kávéskanál rozmaring
- 1 kávéskanál kakukkfű
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 1 teáskanál olaj
Feltét:
- 1 darab padlizsán (kisebb)
- 13 darab koktélparadicsom
- 1 fej lilahagyma
- 1 darab kaliforniai paprika (piros)
- díszítésnek bazsalikomlevél
Elkészítés:
Az alaphoz főzzük meg sós vízben a kukoricadarát negyed óra alatt, majd pár perccel a vége előtt nyomjuk hozzá a fokhagymát. A masszát szépen egyengessük el egy sütőpapírral bélelt tepsiben, hagyjuk, hogy megszáradjon.
Készítsük el a szószt. Egy serpenyőben forrósítsunk olajat, majd dinszteljük meg rajta az apróra vágott vöröshagymát. Adjuk hozzá a paradicsomot, öntsünk rá egy deciliter vizet, majd jöhet a cukor és a fűszerek. A babérlevelet is tegyük bele, majd rotyogtassuk 10 percig közepes lángon. Ha kész, vegyük le a tűzről, vegyük ki belőle a babérleveleket és egyenletesen kenjük el a pizzaalapon.
Melegítsük elő a sütőt 230 fokra.
A padlizsánt és a paprikát mossuk meg, vágjuk vékony karikákra. A hagymát is karikázzuk fel, a paradicsomokat is vágjuk ketté. Oszlassuk el a zöldségeket és a bazsalikomleveleket a pizzán, majd süssük 10-12 percig. Szeletelés előtt hagyjuk egy kicsit hűlni.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!