Gluténmentes pizza kukoricalisztből – Sok zöldséggel lesz laktató

polenta pizza cover ok
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A pizzaimádók és a húsevők is nyugodtan tegyenek egy próbát ezzel az izgalmas polentapizzával, nem fogják megbánni.

A polenta, más néven puliszka régen a szegények eledele volt, az erdélyi konyhából terjedt el. A változatos elkészítési módjának köszönhetően egyre népszerűbb fogás lett. Viszonylag semleges íze miatt mindenképpen fűszeres raguk vagy pörköltek mellé érdemes kínálni, a bolognai szósz tökéletesen illik hozzá. Az alapot sütheted sütőben, zöldségekkel rétegezve, sajttal megszórva.

A gluténmentes étrendet követőknek jó hír, hogy a polenta tökéletes pizzaalap is, amelyet jó sok zöldséggel megpakolva érdemes kínálni. Ha nem teszel rá sajtot, a vegán étrendbe is be tudod illeszteni. 

Polentapizza

polenta pizza recept ok

Hozzávalók 4 adaghoz:

Alap:

  • 200 gramm kukoricadara
  • 750 milliliter víz
  • 1.5 teáskanál
  • 1 gerezd fokhagyma

Szósz:

  • 1 fej vöröshagyma (közepes)
  • 150 gramm sűrített paradicsom
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 darab babérlevél
  • 1 kávéskanál oregánó
  • 1 kávéskanál rozmaring
  • 1 kávéskanál kakukkfű
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • 1 teáskanál olaj

Feltét:

  • 1 darab padlizsán (kisebb)
  • 13 darab koktélparadicsom
  • 1 fej lilahagyma
  • 1 darab kaliforniai paprika (piros)
  • díszítésnek bazsalikomlevél
Recept idők

Elkészítés:

Az alaphoz főzzük meg sós vízben a kukoricadarát negyed óra alatt, majd pár perccel a vége előtt nyomjuk hozzá a fokhagymát. A masszát szépen egyengessük el egy sütőpapírral bélelt tepsiben, hagyjuk, hogy megszáradjon.

Készítsük el a szószt. Egy serpenyőben forrósítsunk olajat, majd dinszteljük meg rajta az apróra vágott vöröshagymát. Adjuk hozzá a paradicsomot, öntsünk rá egy deciliter vizet, majd jöhet a cukor és a fűszerek. A babérlevelet is tegyük bele, majd rotyogtassuk 10 percig közepes lángon. Ha kész, vegyük le a tűzről, vegyük ki belőle a babérleveleket és egyenletesen kenjük el a pizzaalapon. 

Melegítsük elő a sütőt 230 fokra.

A padlizsánt és a paprikát mossuk meg, vágjuk vékony karikákra. A hagymát is karikázzuk fel, a paradicsomokat is vágjuk ketté. Oszlassuk el a zöldségeket és a bazsalikomleveleket a pizzán, majd süssük 10-12 percig. Szeletelés előtt hagyjuk egy kicsit hűlni.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük