Gluténmentes pizza kukoricalisztből – Sok zöldséggel lesz laktató

polenta pizza cover ok
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A pizzaimádók és a húsevők is nyugodtan tegyenek egy próbát ezzel az izgalmas polentapizzával, nem fogják megbánni.

A polenta, más néven puliszka régen a szegények eledele volt, az erdélyi konyhából terjedt el. A változatos elkészítési módjának köszönhetően egyre népszerűbb fogás lett. Viszonylag semleges íze miatt mindenképpen fűszeres raguk vagy pörköltek mellé érdemes kínálni, a bolognai szósz tökéletesen illik hozzá. Az alapot sütheted sütőben, zöldségekkel rétegezve, sajttal megszórva.

A gluténmentes étrendet követőknek jó hír, hogy a polenta tökéletes pizzaalap is, amelyet jó sok zöldséggel megpakolva érdemes kínálni. Ha nem teszel rá sajtot, a vegán étrendbe is be tudod illeszteni. 

Polentapizza

polenta pizza recept ok

Hozzávalók 4 adaghoz

Alap:

  • 200 gramm kukoricadara
  • 750 milliliter víz
  • 1.5 teáskanál
  • 1 gerezd fokhagyma

Szósz:

  • 1 fej vöröshagyma (közepes)
  • 150 gramm sűrített paradicsom
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 darab babérlevél
  • 1 kávéskanál oregánó
  • 1 kávéskanál rozmaring
  • 1 kávéskanál kakukkfű
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • 1 teáskanál olaj

Feltét:

  • 1 darab padlizsán (kisebb)
  • 13 darab koktélparadicsom
  • 1 fej lilahagyma
  • 1 darab kaliforniai paprika (piros)
  • díszítésnek bazsalikomlevél
Recept idők

Elkészítés:

Az alaphoz főzzük meg sós vízben a kukoricadarát negyed óra alatt, majd pár perccel a vége előtt nyomjuk hozzá a fokhagymát. A masszát szépen egyengessük el egy sütőpapírral bélelt tepsiben, hagyjuk, hogy megszáradjon.

Készítsük el a szószt. Egy serpenyőben forrósítsunk olajat, majd dinszteljük meg rajta az apróra vágott vöröshagymát. Adjuk hozzá a paradicsomot, öntsünk rá egy deciliter vizet, majd jöhet a cukor és a fűszerek. A babérlevelet is tegyük bele, majd rotyogtassuk 10 percig közepes lángon. Ha kész, vegyük le a tűzről, vegyük ki belőle a babérleveleket és egyenletesen kenjük el a pizzaalapon. 

Melegítsük elő a sütőt 230 fokra.

A padlizsánt és a paprikát mossuk meg, vágjuk vékony karikákra. A hagymát is karikázzuk fel, a paradicsomokat is vágjuk ketté. Oszlassuk el a zöldségeket és a bazsalikomleveleket a pizzán, majd süssük 10-12 percig. Szeletelés előtt hagyjuk egy kicsit hűlni.

Fotó: Getty Images

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!

Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek. 

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Ezt is szeretjük