![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Szaftos bolognai ragu polentával kínálva: sűrű, fűszeres szafttal lesz az igazi
![bpcover](https://kep.index.hu/1/0/3680/36808/368082/36808229_2811177_8280d8502ce5b1e638fce190c7105eaf_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Bolognai és polenta, két kedvenc találkozik a tányéron, mennyei ízélményben lesz részed.
A polenta, vagy nevezzük inkább puliszkának, régen a szegények eledele volt, mára azonban a legmenőbb éttermek étlapján is helyet kap. Ha nem ismernéd a kukoricadarás finomságot, itt az ideje, hogy felfedezd, isteni és nagyon izgalmas variációkban kerülhet a tányérra, akár még pizza alapja is lehet.
A polentát gyakran szaftos ragukkal szokták nyakon önteni, népszerű marhapörkölttel kínálva, most azonban egy másik kedvenc, bolognai került rá. Az igazi bolognai pár órát a tűzhelyen rotyog, míg elkészül, de nem muszáj ennyi időt szánni rá, léteznek gyors változatok is. A legfontosabb, hogy jó minőségű alapanyagokkal dolgozz és a szentháromságot, azaz a hagyma, sárgarépa, zeller kombinációt ne felejtsd ki a fazékból. Ha esetleg maradna a bolognaiból, tedd hűtőbe, kiváló melegszendvicsfeltét lehet.
Polenta bolognai raguval
![pbct](https://kep.index.hu/1/0/3680/36808/368082/36808273_f506fc519b8d23f0d7e4bdb5f9bd7bf1_wm.jpg)
Hozzávalók 4 személyre
Bolognai:
- 1 fej hagyma
- 1 darab sárgarépa
- 1 darab zellerszár
- só és bors ízlés szerint
- kevés olaj
- 700 gramm sűrített paradicsom
- 300 milliliter víz
- 1 csipet oregánó
- 1 csipet bazsalikom
- 1 csipet kakukkfű
- 70 dekagramm darált sertés vagy marha
Polenta:
- 7 deciliter víz vagy tej
- 1 csipet só
- 120 gramm kukoricadara
Elkészítés:
Bolognai:
A lereszelt vagy finomra felaprított zöldségeket kevés olajon, 10-15 percig pirítsuk, majd adjuk hozzá a húst és fűszerezzük sóval, borssal, oregánóval, bazsalikommal, kakukkfűvel (az utolsó hármast is lehet ízlés szerint adagolni, ha valaki többet szeretne belőlük tenni, csak bátran!). Gyakori kevergetés közben főzzük addig a húst (körülbelül 15 perc), amíg elpárolog alóla a folyadék, utána öntsük rá a sűrített paradicsomot (passatát) és a vizet, majd főzzük, míg a ragu szaftja besűrűsödik.
Polenta:
A vizet vagy a tejet sózzuk, melegítsük forrásig, majd keverjük bele a kukoricadarát és lassú láng felett, folyamatosan kevergetve főzzük addig, amíg besűrűsödik.
Tálalás:
Szedjünk egy mély tányérra a polentából, a tetejére pedig a szaftos bolognaiból.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!