Krémes, tejszínes polenta sült gombával és hagymával – Laktató fogás hús nélkül

polentacover
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Polenta vagy puliszka? A nagymamám mindig azt mondogatta, a puliszka a szegények eledele. Míg a hazai konyhában sokáig mellőzve volt, az olaszoknál nagyon is kedvelt köretnek számít.

A kukoricalisztből vagy kukoricadarából készült fogás régebben a szegényebb családok asztalán gyakran megfordult, aztán feledésbe merült, holott a világ számos pontján neves éttermek kínálatában szerepel, rengeteg variációban, különleges alapanyagokkal felturbózva.

A polenta nagy érdeme, hogy szerénysége ellenére remekül, nagyon változatosan elkészíthető. A leggyakrabban mártásokkal, tartalmas ragukkal nyakon öntve tálalják, de a kész polentát darabokra vágva akár grillezni is lehet. Ha gazdagabbá, selymesebbé szeretnénk tenni, akkor tej, vaj és sajt mindenféleképpen kerüljön bele.

Ahogy már említtetem, jól viseli a szaftos ragukat, ezért akár marhapörkölttel is fogyaszthatjuk, én most mégis szerényebb menüre csábítom a kedves olvasókat, sült gomba és hagyma kerül az aranyló kukoricadarára. A tartalmas hús nélküli ételt melegen ajánlott fogyasztani, tálalás előtt érdemes belekeverni a tejet, vajat és parmezánt, sokkal finomabb és lágyabb lesz tőlük. Ha szeretjük az erőteljes ízeket, tálalásnál finomra vágott kakukkfűvel érdemes megbolondítani az egytálast.

Polenta sült gombával és hagymával

polentact

Hozzávalók 4 személyre:

  • 160 gramm kukoricadara/kukoricaliszt
  • 720 milliliter víz
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • 240 milliliter tej
  • 50 gramm parmezán
  • 1 evőkanál vaj
  • olaj kevés
  • 2 fej hagyma
  • 50 dekagramm gomba
Recept idők

Elkészítés:

Közepes méretű lábasban sós vizet forralunk. Amikor felforrt a víz, beleöntjük a kukoricadarát, körülbelül 2 percig kevergetjük, majd fedő alatt, alacsony lángon 30 percig főzzük. A főzés alatt azért időnként nézzünk a polentára, keverjük meg. A kész polentába belekeverjük a tejet, parmezánt és vajat.

A finomra vagy vékony szeletekre vágott hagymát kevés olajon dinszteljük, amikor a hagyma összeesett, rádobjuk a tetszőlegesre darabolt gombaszeleteket, sóval, borssal ízesítjük, 15-25 percig pirítjuk. Az elkészült sült gombát a polentára kanalazva tálaljuk, melegen fogyasztva a legfinomabb.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük