![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Krémes, tejszínes polenta sült gombával és hagymával – Laktató fogás hús nélkül
![polentacover](https://kep.index.hu/1/0/3298/32981/329811/32981124_2527694_61ad53395c6355bf12ba891f99d55371_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Polenta vagy puliszka? A nagymamám mindig azt mondogatta, a puliszka a szegények eledele. Míg a hazai konyhában sokáig mellőzve volt, az olaszoknál nagyon is kedvelt köretnek számít.
A kukoricalisztből vagy kukoricadarából készült fogás régebben a szegényebb családok asztalán gyakran megfordult, aztán feledésbe merült, holott a világ számos pontján neves éttermek kínálatában szerepel, rengeteg variációban, különleges alapanyagokkal felturbózva.
A polenta nagy érdeme, hogy szerénysége ellenére remekül, nagyon változatosan elkészíthető. A leggyakrabban mártásokkal, tartalmas ragukkal nyakon öntve tálalják, de a kész polentát darabokra vágva akár grillezni is lehet. Ha gazdagabbá, selymesebbé szeretnénk tenni, akkor tej, vaj és sajt mindenféleképpen kerüljön bele.
Ahogy már említtetem, jól viseli a szaftos ragukat, ezért akár marhapörkölttel is fogyaszthatjuk, én most mégis szerényebb menüre csábítom a kedves olvasókat, sült gomba és hagyma kerül az aranyló kukoricadarára. A tartalmas hús nélküli ételt melegen ajánlott fogyasztani, tálalás előtt érdemes belekeverni a tejet, vajat és parmezánt, sokkal finomabb és lágyabb lesz tőlük. Ha szeretjük az erőteljes ízeket, tálalásnál finomra vágott kakukkfűvel érdemes megbolondítani az egytálast.
Polenta sült gombával és hagymával
![polentact](https://kep.index.hu/1/0/3298/32981/329811/32981128_9ad24e5be3e32e97f7f57eb97f477b1d_wm.jpg)
Hozzávalók 4 személyre
- 160 gramm kukoricadara/kukoricaliszt
- 720 milliliter víz
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 240 milliliter tej
- 50 gramm parmezán
- 1 evőkanál vaj
- olaj kevés
- 2 fej hagyma
- 50 dekagramm gomba
Elkészítés:
Közepes méretű lábasban sós vizet forralunk. Amikor felforrt a víz, beleöntjük a kukoricadarát, körülbelül 2 percig kevergetjük, majd fedő alatt, alacsony lángon 30 percig főzzük. A főzés alatt azért időnként nézzünk a polentára, keverjük meg. A kész polentába belekeverjük a tejet, parmezánt és vajat.
A finomra vagy vékony szeletekre vágott hagymát kevés olajon dinszteljük, amikor a hagyma összeesett, rádobjuk a tetszőlegesre darabolt gombaszeleteket, sóval, borssal ízesítjük, 15-25 percig pirítjuk. Az elkészült sült gombát a polentára kanalazva tálaljuk, melegen fogyasztva a legfinomabb.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!