Almás-póréhagymás rakott krumpli: hús nélkül, dupla adag sajttal
Az alma és a póréhagyma hozzáadásával fantasztikus ízt kap az egyszerű tepsis krumpli, ami a tejszínnek köszönhetően finom szaftos lesz.
A krumplileves minden formában nagy kedvenc. A magyaros, kolbászos, pirospaprikás változat méltó riválisa a sűrű krémleves. Póréhagymával pedig még jobb! Érdemes minél többször fogyasztani a vöröshagymánál enyhébb illatú, édeskésebb zöldséget, mert rengeteg fontos vitamint, ásványi anyagot tartalmaz.
A krémleves remek nyitánya az ebédnek, de vacsorára önmagában is kiváló. Úgy eltelít, hogy általában elég mellé egy könnyed második fogás. Bár a tejszínnek elég magas a kalóriatartalma, csábítóan krémessé teszi a levest. Liszt nem kell bele, a sok krumplitól alapból jó sűrű.
A tetejére a póréhagyma-karikák mellé ropogós bacont, krutont is tehetsz.
A póréhagymát alaposan mossuk meg és karikázzuk fel. A krumplit pucoljuk meg, és vágjuk egyforma nagyságú karikákra vagy kockákra.
Egy lábosban olvasszuk fel a vajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott póréhagymát és a zúzott fokhagymát. A póréhagymából keveset tegyünk félre a tálaláshoz. Időnként megkeverve fonnyasszuk meg, de arra ügyeljünk, hogy ne barnuljon meg.
Adjuk hozzá a krumplit, és öntsük fel húslevessel. Ízesítsük sóval, borssal, szerecsendióval, és főzzük puhára a krumplit körülbelül 15 perc alatt.
A levest húzzuk le a tűzről, pürésítsük botmixerrel, majd öntsük hozzá a tejszínt. Forraljuk fel, és forrón, a póréhagyma-karikákkal kínáljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu