Portugál vaníliás kosárka - Ezután megnyalod mind a tíz ujjadat
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A krémek krémje van ebben az isteni süteményben. Nem egy egyszerű vaníliasodóról van itt szó, egy összetett, de izgalmas folyamat során készül el, ahol citrom, fahéj, vaníliamag kerül bele. Minden falat maga a mennyország.
A tradicionális portugál desszert, az egyik legizgalmasabb és legfinomabb sütemény a világon. Az isteni, fűszeres, krémes tölteléket egy vajas leveles tészta egészíti ki. Ez a finomság nem több mint egy óra munkával a miénk lehet.
A tartok sütési ideje összesen 15 percig tart, úgyhogy a munka nagyobb részét az előkészítés teszi ki. Azért, hogy megspóroljunk még egy kis időt, ezt a receptet most bolti leveles tésztával írtam le, de természetesen, ha több időnk van, akkor elkészíthetjük a saját, jól bevált vajastészta-receptünket is.
Mind a krémre, mind a kosárkák kialakítására időt kell szánni. A krém három lépésből áll össze: kell csinálnunk egy cukorszirupot, egy tejes-vaníliás keveréket és ki kell kevernünk külön a tojásokat. Végül ezeket kell úgy összevegyíteni, hogy egy krémes, egységes masszát kapjunk. A krém készítésénél nagyon fontos a folyamatos kevergetés - nem szabad, hogy a hő hatására a tojás megsüljön, nem rántottát, hanem sodót szeretnénk készíteni.
Portugál vaníliasodós tart
Hozzávalók 24 adaghoz
- 2 evőkanál búzaliszt
- 2 evőkanál porcukor
- 375 gramm vajas leveles tészta
- 250 gramm kristálycukor
- 2 darab citromhéj
- 1 darab fahéjrúd
- 2 darab tojás
- 4 darab tojássárgája
- 50 gramm kukoricaliszt
- 500 mililiter tej
- 1 darab vaníliarúd
Elkészítés:
2. Nyújtsuk ki a leveles tésztánkat a munkalapon egy 45x30 cm-es téglalap alakra, majd a végétől kezdve görgessük fel, hogy egy rúdformát kapjunk.
3. A rudat vágjuk fel 1-2 cm vastag, kb. 24 darab kis hengerre.
4. Nyújtsuk ki ezeket a kis hengereket körökké, majd tegyük őket muffin sütőformába úgy, hogy a tészta felérjen a forma széléig.
5. Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
6. Tegyük fel egy lábasba a 250 g kristálycukrot 200 ml vízzel, adjuk hozzá a rúd fahéjat és a citromhéjat (egyszerűen egy zöldségpucolóval húzzunk le két vastag csík héjat a citromról). Forraljuk fel, majd vegyük alacsonyabb lángra, és hagyjuk, hogy sűrű szirup legyen belőle. Hagyjuk kihűlni, és vegyük ki belőle a fahéjat és a citromhéjat.
7. A tojásokat, tojássárgákat és a kukoricalisztet keverjük össze egy tálban, amíg krémes állagú nem lesz.
8. A tejet tegyük fel forrni a vaníliarúd kikapart magjával. Szépen fokozatosan öntsük hozzá a tojásos keverékhez, de vigyázzunk, folyamatosan keverjük, nehogy rántotta legyen belőle. Ha elkevertük, akkor tegyük vissza nagyon alacsony lángra főzni folyamatos kevergetés mellett.
9. Öntsük a kihűlt cukorszirupot is a krémünkhöz, keverjük addig, amíg kicsit besűrűsödik.
10. Az elkészült krémet öntsük az előkészített vajas tésztás sütőformákba, majd tegyük be a süteményeket 15 percre a sütőbe. Akkor vannak készen, amikor a tészta aranybarna, a töltelék pedig elkezd megpirulni.
Fotó: Shutterstock