Mennyei pozsonyi kifli mákos és diós töltelékkel: a mama receptje alapján
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Hagyományos finomság a márványos külsejű édesség, a szeretet ünnepén kötelező elem az asztalon, ebből az omlós tésztából bejgli és gazdagon töltött kifli is készülhet.
A mákkal és dióval töltött édes süteményt eredetileg Pozsonyban készítették évszázadokkal ezelőtt, innen terjedt el, hódította meg az Osztrák-Magyar Monarchia területén élők szívét. Pozsonyi kiflit vagy patkót általában karácsonykor készítenek, a bőséges töltelék az ajándékok gazdagságát szimbolizálta régebben. A tészta hihetetlenül omlós, szép márványos, ez a pihentetésnek köszönhető.
A diós töltelékkel készült édes falatokat kifli, a mákosakat patkó alakban szokás elkészíteni, de ez a tészta tökéletesen alkalmas bejglinek is. Mutatós finomság, ami reggelire is elmajszolható kávé vagy tej mellé.
Pozsonyi kifli
Hozzávalók 8 személyre
Tészta:
- 60 dekagramm liszt
- 15 dekagramm vaj
- 10 dekagramm zsír
- 1.5 deciliter tej
- 1 evőkanál cukor
- 1.5 dekagramm élesztő
- 1 csipet só
- 2 darab tojás
Mákos töltelék:
- 25 dekagramm mák
- 15 dekagramm cukor
- 1.25 deciliter tej
- 1 darab citrom
- 1 evőkanál baracklekvár
Diós töltelék:
- 25 dekagramm darált dió
- 15 dekagramm cukor
- 1.75 deciliter tej
- 1 darab citrom
Elkészítés:
A lisztet a hideg vajjal és zsírral gyors mozdulatokkal morzsoljuk el.
A langyos cukros tejben az élesztőt futtassuk fel, majd 3-5 perc után adjuk a liszthez a sóval együtt. A tojást is üssük a lisztes tálba, gyúrjunk belőle tésztát. A kész tésztát folpackkal fedjük le, és tegyük hűtőbe pihenni 15-30 percre.
Töltelék:
A mákot vagy a diót keverjük össze a cukorral, tejjel forrázzuk le, adjuk hozzá a reszelt citromhéjat, csak a mákos töltelékhez keverjünk 1 evőkanál baracklekvárt is.
A tésztát osszuk cipókra, ebből a mennyiségből 4 darab lesz, készíthetjük bejglinek és kiflinek is. Kiflikészítésnél a cipót sodorjuk rúddá, vágjuk 3 dekás darabokra, majd nyújtsuk 2 milliméter vastagságúra, az egyik oldalra kanalazzunk tölteléket, a tésztát hajtsuk rá a töltelékre. A diósakat kifli, a mákosakat patkó alakúra formázzuk.
A kifliket helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük meg tojássárgájával, majd pihentessük 40-50 percig a hűtőben. A hideg pihenő után kenjük le tojásfehérjével a kifliket, meleg helyen pihentessük még 30 percig, majd légkeveréses sütőben, 180 fokon 25-35 perc alatt süssük készre.
Fotó: Getty Images