5 tipp, hogy tökéletes legyen a bejglid – Az sem mindegy, hányszor kened le tojással a tésztát

bcover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Az ünnepi asztalról nem hiányozhat a bejgli, az év utolsó hetében mindenki nagy örömmel falatozza a mákkal vagy dióval töltött finomságot.

Van, aki maga süti a bejglit a jól bevált családi recept alapján, míg más inkább a boltból szerzi be a süteményt, mivel fél az elkészítésétől.

A bejgli akkor igazán finom, ha nincs belőle kisajnálva a töltelék, szép márványosra sül, nem reped szét a tekercs. Sokan nem mernek nekiállni a klasszikus elkészítésének, még akkor sem, ha a nagyitól örökölték meg a jól bevált receptet.

Itt az ideje, hogy leszámolj a félelmeiddel, kapd elő a családi bejglis receptet - vagy használd a miénket - és idén karácsonykor süsd meg a klasszikust. Ne félj, a most következő cikkből bátorságot meríthetsz, mutatjuk a buktatókat, mire figyelj, hogy káprázatos végeredmény kerüljön ki a sütőből.

Első lépés

Fontos, hogy jó minőségű alapanyagokkal dolgozz, a tojást lehetőleg piacról szerezd be, szép sárga tojásból lesz igazán jó a bejgli tésztája. Vajból gazdag zsírtartalmút válassz, de állati zsiradékot is használhatsz, vagy fele-fele arányban kerüljön a tésztába vaj és zsír is.

bct1

A jó tésztának idő kell

Méghozzá jó sok idő, kezdve a gyúrással - ahhoz, hogy a bejgli ne repedjen meg, több dolog is szükséges, első körben fontos, hogy időt és energiát nem sajnálva rendesen dolgozd ki a tésztát. Bár sokan úgy tartják, gyorsan kell a hozzávalókat összeállítani, én mégis a jól kidolgozott tésztára szavazok. 

A tészta összeállításánál a tejet nem kell felfuttatni, elég csak feloldani benne az élesztőt - fontos, hogy szobahőmérsekletű legyen a tej. 

A begyúrt tésztát érdemes kiporciózni, kisebb cipókra osztani, amelyekből a gazdagon töltött rudak lesznek majd. Mielőtt a töltésre kerülne a sor, a kis tésztahengereket fóliába csomagolva hűtőbe kell tenni 1 órára. A hűvösön történő pihentetés tovább is tarthat, az se gond, ha egy teljes éjszakára kerül hűtőbe a tészta.

A tészta szereti a hideget

A bejgli készítésénél fontos, hogy hideg helyen pihenjen a tészta, és ahogy onnan kikerül, rögtön dolgozz vele. A cukrászok azt szokták mondani, nem kell a tészta alá lisztet szórni, a nagyik azonban mindig szórnak keveset a deszkára.

bct3

A töltelék

A jó bejgli tésztája vékonyra van nyújtva, az édes töltelék pedig szép vastagon terül el benne. A hagyományos töltelék mákos és diós, mindkét verziót lehet cifrázni, a diósba keverhető alma vagy mazsola, míg a mákosba néhány szem meggyet is bele lehet pakolni. Természetesen különlegesebb töltelék is kerülhet a tésztára, gesztenyés, szilvás vagy pisztáciás.

Mindegy, hogy milyet választasz, a lényeg, hogy a töltelék ne legyen túl szaftos, folyós textúrájú, mert akkor biztos, hogy repedni fog a tészta. Bejgli készítésénél arra kell törekedni, hogy a tészta és a töltelék aránya megegyezzen. A töltelékkel megkent tésztát pedig mindig szorosan kell feltekerni!

bct2

A tölteléket is ugyanúgy elő lehet készíteni, mint a tésztát. Miután a mákot vagy a diót elkeverted a felforralt tejben, hagyd kihűlni, majd kiporciózva tedd hűtőbe felhasználásig.

Így lesz szép márványos

Nem mindegy, hogy kened meg a tojással és bizony a türelem ismét előtérbe kerül. A rudakat mindig kétszer kell vékonyan megkenni tojással, a cukrászok szerint az első kenés 1 egész tojással és 2 sárgájával történjen - ezt a hármast keverd össze és vékonyan vidd fel a bejglire, majd várd meg, míg megszárad. A lekent tekercset nyugodtan tedd be a hűtőbe pihenni, amikor teljesen megszáradt, villával vagy hurkapálcikával szurkáld meg a rudakat, így sütés közben távozik belőlük a gőz és nem fognak megrepedezni.

A második kenés a megmaradt két tojásfehérjével történjen, itt is meg kell várni, hogy megszáradjon, csak utána kerüljön sütőbe az édesség. Az elkészült bejgliket kicsit pihentesd, melegen nem szabad felvágni!

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon