Omlós pudingos-fügés pite - Minél puhább gyümölccsel készítsd
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az érett fügét nagyon gyorsan fel kell használni, amit nem eszel meg azonnal, süsd bele süteménybe.
A pitetészta nagyon könnyen elkészíthető és jól variálható alap, ha megtanulod, utána nincs sok munkád vele. A puha gyümölcsök nagyon jól illenek hozzá, például az őszibarack egészen krémesre, szinte lekvárrá sül benne. Ősszel szilvával is készítsd el, ez a rácsos pite biztosan mennyei lesz az évszak egyik kedvenc gyümölcséből.
A fügeszezon is elindult, ma már egyáltalán nem nehéz hozzájutni, itt pedig elolvashatod, mennyire egészséges gyümölcs. Egy hátránya van, hogy nagyon hamar romlik, így ha megveszed, gyorsan edd meg, vagy süss belőle valamit, esetleg tedd el lekvárnak.
Pudingos-fügés pite
Hozzávalók 6 adaghoz
Tészta:
- 200 gramm liszt
- 100 gramm vaj
- 50 gramm cukor
- 1 darab tojásságája
- 1 csipet só
- 2 evőkanál víz (jéghideg)
Krém:
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 400 milliliter tej
- 50 gramm cukor
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- 4 darab füge
Elkészítés:
A lisztet morzsoljuk össze a hideg, felkockázott vajjal, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk hozzá a tojássárgáját, a cukrot és a sót. Öntsünk hozzá 2 evőkanál nagyon hideg vizet. Formázzuk cipóvá, majd folpackba csomagolva tegyük 30 percre a hűtőbe.
A pudingot a tejjel és a cukorral főzzük össze a csomagoláson található útmutató szerint. Készíthetünk házi pudingot is, ennek a receptjét itt találjuk.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A tésztát vegyük ki a hűtőből, nyújtsuk 2-3 milliméter vastag lappá. Tegyük egy 22 centiméter átmérőjű, sütőpapírral bélelt kerek formába, szurkáljuk meg villával, majd szórjuk meg vékonyan zsemlemorzsával. Kanalazzuk rá a pudingot, de a széleknél hagyjunk néhány centi üres részt. A fügéket vágjuk félbe, tegyük a pudingra. A tészta szélét hajtsuk vissza.
Süssük a pitét 25 percig.
Fotó: Getty Images