Omlós tésztán mézédes töltelék: a barackos pite a nyár egyik nagy kedvence

bpcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A pite töltelékének nektarint vagy őszibarackot válassz, a szépséghibás barackok is tökéletesek lesznek.

Ha pite, szinte mindenki a nagyiféle almás verzióra gondol, pedig az omlós tészta más lédús gyümölccsel megtöltve is mennyei. Az egyik legfinomabb változatban édes barackszeletek sülnek krémesre, az első kóstolás után bárkit levesz a lábáról ez az isteni desszert.

A barackos pite készítésénél a türelem a legnagyobb erény. Mindig meg kell várni, hogy kihűljön, mivel könnyű, vajas a tésztája, ha melegen szeleteled, darabjaira esik. Szép aranybarnára kell sütni, minél tovább hagyod a sütőben, annál krémesebb lesz a gyümölcs, de azért vigyázz, nehogy megégjen a pite! A töltelék úgy lesz igazán finom, ha többfajta barack bújik meg a tészta alatt, a nektarin és az őszi mellé kajszit is csempészhetsz. Ha pedig hiányzik a ropogós elem, szórj 1-2 marék durvára vágott diót a töltelékre.

Cifrázd a tetejét!

Ha pitét készítesz, nyugodtan legyél kreatív! A tészta rácsozva is rákerülhet a töltelékre, de formákkal is kiszúrhatod, azokkal is beboríthatod a barackos réteget.

Barackos pite

barackospite2

Hozzávalók 4 személyre:

Tészta:

  • 25 dekagramm liszt
  • 1 teáskanál porcukor
  • 1 csipet
  • 25 dekagramm hideg vaj
  • 3 evőkanál hideg víz
  • 1 darab tojás (kenéshez)
  • vaj a forma kikenéséhez

Töltelék:

  • 1 kilogramm nektarin
  • 50 dekagramm őszibarack
  • 10 dekagramm cukor
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő
Recept idők

Elkészítés:

Tészta:

A lisztet a cukorral és a sóval keverjük össze, majd adjuk hozzá a hideg vajat és a hideg vizet, gyorsan dolgozzuk egybe, majd cipóalakra formázva csomagoljuk fóliába és tegyük a hűtőbe pihenni 1 órára.

Pihentetés után lisztezett felületen osszuk két részre a tésztát, majd az egyiket nyújtsuk ki a piteforma méretére (28 centiméter) igazítva, majd helyezzük a kivajazott formába. A tésztát villával szurkáljuk meg, majd tegyük rá a tölteléket.

A maradék tésztát is nyújtsuk ki, tegyük rá a töltelékre rácsozva vagy egészben, a tészta tetejét késsel vagy villával szurkáljuk meg.

Felvert tojással kenjük meg a pitét, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, 25-40 perc alatt süssük készre.

Töltelék:

A megmosott, kimagozott gyümölcsöket szeleteljük fel, forgassuk egybe a cukorral és keményítővel.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük