Tele van rosttal, segíti az emésztést, természetes vágyfokozó - Ezért érdemes fügét fogyasztani

füge cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A füge igazi mediterrán gyümölcs, de az egyre melegebb klímának köszönhetően már Magyarországon is megterem. Bár sokan inkább csak szárítva, aszalva fogyasztják, érdemes frissen is megkóstolni és beiktatni az étrendbe.

A füge egy egészen érdekes textúrájú gyümölcs, elképesztően puha, a belseje pedig rengeteg magot rejt. Ezeknek a magoknak is megvan az élettani hatásuk, így semmiképpen ne ódzkodjunk tőlük. A füge nagyon jól beépíthető az egészséges étrendbe, mert kevés kalóriát és zsírt tartalmaz, viszont a rosttartalma magas.

A fügét már a Biblia is említi, az első emberpár, Éva és Ádám a bűnbeesés után fügefalevéllel takarta el meztelenségét. A fügét és a szőlőt egymás mellett termesztették, mint a béke, az egészség és a boldogság szimbólumait. Az ókori görögöknél a termékenység szimbóluma volt a gyümölcs.

Már itthon is megterem

Fügefa jellemzően tengerek közelében nő, de ma már Magyarországon is sokan termesztik ezt a gyümölcsöt. A déli területeken, illetve a Balaton-felvidéken találhatunk többet belőle. A füge kívül puha, belül pedig zselés állagú és tele van apró magokkal. Ha leszedtük a fáról, szinte azonnal meg kell enni, mert különben megpenészedik. 

füge1 belső

Erősíti a csontokat és megszépít

A füge magas kalciumtartalmánál fogva erősíti a csontokat, így szerepet játszik a csontritkulás megelőzésében. A gyümölcs tele van rosttal, így nemcsak az emésztést segíti, hanem az alakunknak is kedvez. Sok benne a B-vitamin, ezen kívül pedig káliumot, magnéziumot és vasat is tartalmaz.

A friss fügében a cukortartalom glükóz és fruktóz formájában van jelen, ha pedig szárítva esszük, akkor a cukortartalma még magasabb.

Ha még ez sem győzött meg valakit, akkor azt is elárulom, hogy a füge vágyfokozó hatással is rendelkezik, hiszen az édes íze fokozza az endorfin, vagyis a boldogsághormon kiválasztását. 

Fügéből isteni lekvár készíthető, de sajttal is tökéletes párosítás vagy könnyed nyári salátát is összedobhatunk belőle.

Fotó: Getty Images 

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon