Mamaféle mazsolás túrós pite: ezekkel az arányokkal lesz tökéletes
A mazsolás túrós pite tésztája omlós, a belseje pedig ellenállhatatlanul krémes.
Ha szereted a vaníliapudingot, -krémet, illetve a piték szerelmese vagy, akkor az alábbi receptet imádni fogod, az omlós vajas tésztán édes, selymes töltelék terül el. A francia recept úgy tökéletes, ahogy van, a krém maga annyira finom, hogy akár pohárdesszertként is érdemes elkészíteni.
Lényegében egy vaníliapudingot kell főzni, de annál talán picit krémesebb, lágyabb a végeredmény a tejszínnek köszönhetően. Hogy tényleg a vanília domináljon benne, a kivonatból jó minőségűt használj, de keverhetsz mellé bourbon vaníliás cukrot és rúd kikapart magjait is. Egy dologra kell figyelni a krém készítésénél: folyamatosan kevergetve főzd, különben a tojás kicsapódhat, és akkor már nehéz megmenteni. Ha valamiért mégis csomós lenne a puding, szűrd át szitán, hogy valóban selymes legyen.
Készítsük el a krémet: a tejet és a cukrot melegítsük össze, amikor a cukor elolvadt, kapcsoljuk le a lángot. Keverjük bele a vaníliakivonatot.
A keményítőt keverjük össze a tejszínnel, majd adjuk hozzá a tojássárgákat, keverjük csomómentesre. Folyamatos kevergetés mellett öntsük a tojásos keveréket a forró tejhez. Tegyük vissza a tűzre, majd alacsony lángon, kevergetve főzzük a krémet, míg besűrűsödik. Ha kész, fedjük le folpackkal, majd hagyjuk kihűlni.
A tésztához a lisztet, a cukrot és a sót keverjük össze. Morzsoljuk bele a hideg vajat, majd adjuk hozzá a tejet és a tojást, gyúrjunk gombócot az alapanyagokból.
A tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki akkorára, hogy egy 20 centis tortaforma aljára és oldalára is jusson belőle. A formát vajazzuk ki, majd nyomkodjuk bele a tésztát. Tegyük a hűtőbe 30 percre.
Közben melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
A kihűlt krémet öntsük a tésztára. Toljuk a sütőbe 40-45 percre, míg a krém megszilárdul, de még remegős. Ha van grillfunkció a sütőn, 5 percig karamellizáljuk a tetejét. Hagyjuk teljesen kihűlni, tegyük a hűtőbe pár órára, mielőtt szeletelnénk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu