
Quiche, a franciák sós pitéje - Ez épp kéksajtos, körtés és diós
Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Yerba mate, Dél-Amerika aranya: a kávé és a tea ereje egy bögrében

Virslis-majonézes tésztasaláta: krémes, laktató és villámgyorsan kész

Varázslatos citromos pite: turmixgépben készül a krémes töltelék

Rántott csirke még sosem volt ilyen extra: különleges panír borítja

Mennyei málnás receptválogatás: a 6 legfinomabbat mutatjuk
A francia konyha néha nem csak azért szeretnivaló, mert összetett és kifinomult, hanem mert praktikus is. Ilyen étel ugyanis a quiche: ha egyszer ráérzel az elkészítésének egy-két trükkjére, onnantól ezerféleképpen tudod variálni, és rengeteg helyzetben jól jön.
A quiche egy sós pite, ami egy egyszerű vajas, omlós tésztával indul, majd egy lágy, tejszínes-sajtos töltelékkel folytatódik. El lehet készíteni bármilyen sajttal, és dúsítható akármilyen zöldséggel vagy - jelen esetben például - gyümölccsel.
A variálhatósága abban is rejlik, hogy szinte minden étkezéshez bevethető, előző nap előkészíthető, tehát szuper vendégváró akár reggelire vagy egy salátával ebédre, vacsorára.
Két fontos lépés van, amire az elkészítésekor érdemes figyelni: az omlós tészta jól hűljön le, csak így lesz valóban omlós. A másik, hogy sütéskor nem szabad, hogy teljesen megsüljön a töltelék. A legjobb, ha még remeg egy kicsit, mikor kivesszük, így hűlés közben éppen tökéletesen lágyra fog szilárdulni.
A klasszikus verzió szalonnával készül, ez viszont most egy nagyon őszi kiadás lett körtével, kék sajttal és dióval.
Körtés, kék sajtos, diós quiche

Hozzávalók 8 adaghoz
- 250 gramm liszt
- 150 gramm vaj
- 0.5 teáskanál só
- 6 evőkanál hideg víz
- 4 darab tojás
- 1 deciliter tejszín
- 50 gramm sajt (pl: ementáli, gouda)
- 50 gramm kék sajt
- 100 gramm natúr krémsajt
- 2 csipet szerecsendió
- 1 darab körte
- 2 marék dió
Elkészítés:
Fotó: Ács Bori