Quiche, a franciák sós pitéje - Ez épp kéksajtos, körtés és diós
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A francia konyha néha nem csak azért szeretnivaló, mert összetett és kifinomult, hanem mert praktikus is. Ilyen étel ugyanis a quiche: ha egyszer ráérzel az elkészítésének egy-két trükkjére, onnantól ezerféleképpen tudod variálni, és rengeteg helyzetben jól jön.
A quiche egy sós pite, ami egy egyszerű vajas, omlós tésztával indul, majd egy lágy, tejszínes-sajtos töltelékkel folytatódik. El lehet készíteni bármilyen sajttal, és dúsítható akármilyen zöldséggel vagy - jelen esetben például - gyümölccsel.
A variálhatósága abban is rejlik, hogy szinte minden étkezéshez bevethető, előző nap előkészíthető, tehát szuper vendégváró akár reggelire vagy egy salátával ebédre, vacsorára.
Két fontos lépés van, amire az elkészítésekor érdemes figyelni: az omlós tészta jól hűljön le, csak így lesz valóban omlós. A másik, hogy sütéskor nem szabad, hogy teljesen megsüljön a töltelék. A legjobb, ha még remeg egy kicsit, mikor kivesszük, így hűlés közben éppen tökéletesen lágyra fog szilárdulni.
A klasszikus verzió szalonnával készül, ez viszont most egy nagyon őszi kiadás lett körtével, kék sajttal és dióval.
Körtés, kék sajtos, diós quiche
Hozzávalók 8 adaghoz
- 250 gramm liszt
- 150 gramm vaj
- 0.5 teáskanál só
- 6 evőkanál hideg víz
- 4 darab tojás
- 1 deciliter tejszín
- 50 gramm sajt (pl: ementáli, gouda)
- 50 gramm kék sajt
- 100 gramm natúr krémsajt
- 2 csipet szerecsendió
- 1 darab körte
- 2 marék dió
Elkészítés:
Fotó: Ács Bori