Krémes és tápláló rakott karfiol – A sok sajttól lesz igazán finom
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Annyi rakottas étel van a rakott krumplin túl, hogy mindet érdemes sorban kipróbálni.
Nagymamám nagyon gyakran készített rakott krumplit, de nem a kolbászos változatot, hanem a franciát, besamellel. Bár én a hagyományosat jobban kedvelem, az öcsém mindig is a fehérmártásosért volt oda, minél krémesebben készült, annál jobban szerette.
Ez a rakott karfiol is nagyon krémes, de nem a besamel, hanem csirkehúsalaplé teszi azzá. Ha zöldségalaplével készítjük, vegetáriánusok is nyugodtan fogyaszthatják.
Rakott karfiol
Hozzávalók 6 adaghoz
- 1 fej karfiol
- 400 milliliter csirkealaplé
- 120 milliliter tejföl
- 150 gramm reszelt cheddar
- 100 gramm panko vagy zsemlemorzsa
- 60 gramm vaj
- ízlés szerint só
- 1 evőkanál olaj (kenéshez)
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 160 fokra.
A karfiolt szedjük rózsáira. Egy nagy lábasban forraljunk vizet, jól sózzuk meg. Tegyük bele a karfiolt, majd főzzük 4-5 percig. Amikor megfőtt, szedjük ki egy papírtörlőre, öntsük ki a vizet a lábasból, majd tegyük vissza a karfiolt.
Egy kisebb lábasban keverjük össze a csirkealaplevet és a tejfölt, majd öntsük rá a karfiolra, jól forgassuk össze.
Egy kiolajozott tepsibe tegyük a szószos karfiolt. Szórjuk rá a reszelt sajtot és a morzsát, majd fektessünk rá vajszeleteket. Addig süssük, amíg a sajt megolvad és a morzsa szépen megpirul. Ízlés szerint valami zölddel, például apróra vágott petrezselyemmel szórjuk meg.
Fotó: Getty Images