Rakott patisszon sok sajttal dúsítva – A nyári zöldség nem csak rántva isteni
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Válassz minél fiatalabb patisszonokat, amelyekből könnyed, de mennyei rakottast készíthetsz.
Ha szereted a cukkinit és a tököt, a patisszont is érdemes beiktatnod az étrendedbe. A csillagtök nagyon magas fehérjetartalmú zöldség, így húshelyettesítőként is fogyaszthatod. A szezonja júniustól októberig tart, de ha már nem annyira zsenge, érdemes meghámozni.
Bár nem vagyok híve annak, hogy mindent rántsunk, ezt a zöldséget érdemes, a rántott patisszon valami isteni. Ha mégsem bundáznál, akkor töltött változatban is érdemes elkészítened, elbírja a darált húst és más zöldségeket is. Ha pedig időszűkében vagy, egyszerűen csinálj belőle rakottast, amelyhez csak egy kis reszelt sajtra lesz szükséged.
Rakott patisszon
Hozzávalók 4 adaghoz
- 2 darab patisszon
- 1 gerezd fokhagyma
- 100 milliliter tej
- 120 gramm sajt (cheddar vagy gouda)
- 50 milliliter tejszín
- ízlés szerint rozmaring
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
A patisszont mossuk és hámozzuk meg, majd kockázzuk fel.
Egy serpenyőben forrósítsunk olajat. Adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát és a felkockázott patisszont. Közepes lángon pároljuk 2 percig, majd öntsük rá a tejet, takarjuk le és hagyjuk 5 percig főni. Sózzuk, borsozzuk.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Tegyük a patisszont egy tepsibe, öntsük rá a tejszínt, szórjuk meg reszelt sajttal és rozmaringgal. Süssük 10-15 percig, amíg a sajt rá nem olvad.
Fotó: Getty Images