Zöldbabos sertésragu tunkolni való, sűrű szafttal: igazi házias finomság
Készítsd el a klasszikus sertésragut zöldbabbal és krumplival együtt főzve!
A zöldbab vagy vajbab frissen a legfinomabb, de mirelit formában is használhatod, hisz rengeteg izgalmas fogást dobhatsz belőle össze a család örömére.
A zöldbabból nagy kedvenc a főzelék, leves, pörkölt vagy a rakottas, mely darált hússal és jó sok tejföllel nyakon öntve készül. A rakott zöldbab egyszerűen összeállítható, igazán tartalmas fogás, mely másnap is ugyanolyan finom. Ha több napra főznél, akkor mindenképp készítsd el ezt a remek ételt, melyet reszelt sajttal megszórva még ínycsiklandóbbá tehetsz.
A rizst készítsük el a szokásos módon, először kevés olajon pirítsuk, majd öntsük fel 2 bögre vízzel, sózzuk, lefedve főzzük addig, míg a vizet magába szívja.
A megtisztított hagymát vágjuk finomra, kevés olajon dinszteljük meg, majd dobjuk rá a darált húst és pirítsuk fehéredésig, ne legyen alatta folyadék. Ezután keverjük hozzá a zúzott fokhagymát, pirospaprikát, fekete borsot és a majoránnát, öntsük fel 1-2 deci vízzel. Főzzük még így 10-15 percig, addig, amíg sűrű lesz a szaft.
A darált húst és a rizst forgassuk egybe.
A zöldbabot dobjuk forrásban lévő sós vízbe és főzzük puhára.
Egy tepsi vagy jénai aljára szórjunk kevés zsemlemorzsát, majd a zöldbab felét helyezzük rá. A babra mehet a darált hús és jó sok tejföl, majd a maradék zöldséget igazgassuk el a tetején, tegyünk rá még tejfölt.
A rakottas tetejét enyhén locsoljuk meg olajjal, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 20-25 perc alatt süssük készre.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu