
Melengető és tápláló zöldbableves: fokhagymás rántással lesz az igazi

Cikkek


Habkönnyű túrófánk egyszerűen: magától megfordul sütés közben

Pofonegyszerű banánfánk 20 perc alatt: alig valamiből készül
Ropogós

Káprázatos házi körtelekvár: a vaníliától édes és illatos

Toszkán babos szendvics: indítsd a napot olasz módra

Áfonyás pohárdesszert citromkrémmel: mutatós desszert fél órán belül

Laktató karfiolsaláta sütőben sült zöldségekből: tápláló köret vagy ebéd

Krémes spenótos gnocchi gombával: egyserpenyős receptet mutatunk
Télen jólesik az otthon melege. Hogy még jobb legyen a hangulat, készítsd el ezt a kiadós zöldbablevest, amely másnap is isteni finom.
A hidegben megtett téli séta után, hazaérve, a meleg lakásban jól fog esni a forró, tartalmas leves. Mivel tényleg nagyon bőséges, ezt a fajta levest két napra érdemes készíteni, így másnap nyugodtan szervezhetsz egy jó kis programot, hazaérve finom ebéd vár.
A zöldbabból rengetegféle izgalmas leves készülhet, hústermékkel vagy nélküle, de a fűszerezéssel is lehet játszani. Ha van rá lehetőséged, próbáld ki kaporral vagy köménnyel dúsítva. A zöldbableves bármilyen recept alapján is készüljön, két alapanyag nem hiányozhat belőle, ez a páros a fokhagyma és a tejföl.
Kiadós zöldbableves

Hozzávalók 6 személyre
Leves:
- 50 dkg füstölt oldalas
- 2 darab sárgarépa
- 1 darab fehérrépa
- 2 darab burgonya
- 60 dkg zöldbab (mirelit)
- só és bors ízlés szerint
Rántás:
- 3 evőkanál olaj
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál liszt
- 2 evőkanál pirospaprika
- 160 g tejföl (20%-os)
Elkészítés:
A füstölt oldalast vágjuk darabokra a csont mentén, majd hideg vízben mossuk meg, utána tegyük fel főni 45-50 percre annyi vízben, amennyi ellepi.
A répákat és a burgonyát tetszőlegesen daraboljuk fel.
Amikor megpuhult a hús, adjuk hozzá a zöldbabot és az előkészített zöldségeket, ha szükséges, kevés vízzel még pótoljuk. Főzzük addig, amíg a zöldségek megpuhulnak, utána adjuk hozzá a rántást.
Rántás:
A forró olajra dobjuk rá a finomra vágott fokhagymát, pirítsuk 1-2 percig, amíg megérezzük az illatát. Utána keverjük hozzá a lisztet, pirospaprikát és a levesből 2-3 merőkanálnyit, majd a rántást is adjuk a leveshez és főzzük még néhány percig. A főzési idő utolsó 4-5 percében a tejfölt is adjuk a leveshez.
Tálalásnál friss petrezselyemmel megszórva kínáljuk.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors