Így lesz ropogós a rántott hal bundája - Leveszi a vendégeket a lábukról
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Így készíts házi zöldségalaplevet: a héjak sem mennek kárba
Pirított hagyma házilag: ropogós feltét 3 hozzávalóból
Szilvás papucs leveles tésztából: villámgyors, megúszós desszert
Egy egyszerű rántott halat is lehet hova fokozni. Ha omlós a halhús és ropogós a panír, akkor lesz tökéletes a végeredmény. Ezzel a recepttel garantált lesz a siker.
Az omlós halhúsról a pác gondoskodik. Attól függően, hogy milyen halat használunk, másképpen kell eljárnunk. Ha tengeri halfilével dolgozunk, akkor fokhagymás tejben kell áztatni a halszeleteket, ha édesvízivel, akkor citromlevet kell rácsöpögtetni a halra. A tejes páctól fog lemezeire bomlani a hal, a citromlé pedig elveszi a kellemetlen utóízt és lazítja a rostokat.
Azért van szükség ennyi lisztre és tojásra, mert duplán fogunk panírozni. A halak nagyon könnyen ledobják magukról a panírt, de ezzel a módszerrel egy ropogós, vastagabb bundát kapunk. A lisztben és a tojásban kétszer mártóznak meg a halszeletek és csak utána kerülnek a zsemlemorzsába. Az is nagyon fontos, hogy a halszeleteket kellőképpen lecsöpögtessük a panírozás előtt, ugyanis ha vizes a hal, akkor nem fog rajta maradni a bunda.
A sütésnél - ugyanúgy, ahogy a rántott hús esetében is - figyelni kell arra, hogy a hő mindenhol egyformán érje a serpenyőt, illetve arra, hogy az olaj se túl forró, se túl hideg ne legyen. Ha nagyon forró, akkor a panír megég, a hal pedig nyers marad, ha viszont nem elég meleg, akkor a hal magába szívja az olajat, csak átázik a panír, nem sül.
Rántott hal
Hozzávalók 4 adaghoz
- 50 dekagramm halfilé
- 20 dekagramm liszt
- 5 darab tojás
- 15 dekagramm zsemlemorzsa
- 2 gerezd fokhagyma
- 5 deciliter tej
- ízlés szerint citromlé
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
Ha tengeri halat használunk, a fokhagymát zúzzuk össze, tegyük a tejbe, majd áztassuk ebben a halszeleteket kb. 1 óráig.
Ha édesvízi halat használunk, sózzuk be a szeleteket, csöpögtessünk rájuk pár csepp citromlevet, és hagyjuk így állni.
Az áztatás után csöpögtessük le a halszeleteket, tegyük őket papírtörlőre. A tengeri halat most sózzuk be.
Készítsük elő a panírozáshoz valókat. Tegyük a halszeletet a lisztbe, a pici sóval felvert tojásba, újra a lisztbe, újra a tojásba és végül a zsemlemorzsába.
Amíg a halra rászárad picit a panír, melegítsük fel az olajat közepes lángon. Bő olajra van szükségünk. Tegyünk bele annyi halszeletet, amennyi még kényelmesen elfér. Kb. 10 perc alatt sülnek aranybarnára, de 2-3 percenként forgassuk meg őket szűrőlapát segítségével.
Papírtörlővel bélelt tányérra tegyük a szeleteket, hogy a papír felszívja a felesleges olajat. Melegen tálaljuk.
Fotó: Shutterstock