A régi, jó rántott leves receptje - Alap volt nagyanyáink konyhájában

32200121 2469683 fe8e1287ad782e0a6458690eb52580cf wm
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nem akarunk kimenni vásárolni se, inkább mindent felhasználunk, ami csak a kamrában van.

Tudom, hogy van, akit még a címtől is kirázott a hideg, de remélem, sokan vannak, akik kellemes nosztalgiával gondolnak erre az egyszerű ételre. Van az a helyzet, mikor tényleg nincs otthon semmi liszten, paprikán, hagymán, vizen meg egy kis eceten kívül. Ezekből az alapanyagokból készül a rántott leves, ami most jól jöhet annak, aki nem tud vagy akar vásárolni menni. Mellesleg állítólag nagyon jó lábadozók és kismamák számára is, de szerintem nagyon jól tud esni bármilyen helyzetben.

A végén száraz kenyér- vagy zsemlemaradékból kockákat pirítunk, ettől lesz igazán autentikus a végeredmény. Akinek pedig még van tojása is otthon, üssön bele a végén néhányat: ebből lesz a tojásleves.

Rántott leves

32200125 2469683 b74268c3c5667f4ee40359eff4c58899 wm

Hozzávalók 4 személyre

A leveshez:

  • 2 evőkanál olaj/zsír
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • 1 evőkanál köménymag
  • 1 teáskanál
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál ecet

A feltéthez:

  • 2 szelet száraz kenyér
Recept idők

Elkészítés:

Egy lábosban felolvasztjuk a zsiradékot, belekeverjük a lisztet, a fűszerpaprikát, a köményt. Simára keverjük, majd hozzáadjuk a lereszelt fokhagymát, és lassan, állandó keverés mellett felengedjük kb. egy liter vízzel vagy alaplével. Sózzuk, ecettel savanyítjuk, majd 5-10 percig főzzük.

A száraz kenyérből vagy zsemléből kis kockákat vágunk, amiket serpenyőben aranyszínűre pirítunk. (A képen levesgyönggyel látható, de kenyérkockával sokkal jobb!)

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük