A régi, jó rántott leves receptje - Alap volt nagyanyáink konyhájában
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Ropogós
Almás-fahéjas csiga: a foszlós tésztának képtelenség ellenállni
Omlósra sült, fűszeres lazac: zsiradék nélkül, air fryerben készül
Mogyorókrémes csillagok az ünnepi asztalra: alig valamiből készül
Omlós diós hókifli vajjal gyúrva: klasszikus karácsonyi recept
Citromos, zöldfűszeres csirkemell: villámgyors ünnepi ebéd
Nem akarunk kimenni vásárolni se, inkább mindent felhasználunk, ami csak a kamrában van.
Tudom, hogy van, akit még a címtől is kirázott a hideg, de remélem, sokan vannak, akik kellemes nosztalgiával gondolnak erre az egyszerű ételre. Van az a helyzet, mikor tényleg nincs otthon semmi liszten, paprikán, hagymán, vizen meg egy kis eceten kívül. Ezekből az alapanyagokból készül a rántott leves, ami most jól jöhet annak, aki nem tud vagy akar vásárolni menni. Mellesleg állítólag nagyon jó lábadozók és kismamák számára is, de szerintem nagyon jól tud esni bármilyen helyzetben.
A végén száraz kenyér- vagy zsemlemaradékból kockákat pirítunk, ettől lesz igazán autentikus a végeredmény. Akinek pedig még van tojása is otthon, üssön bele a végén néhányat: ebből lesz a tojásleves.
Rántott leves
Hozzávalók 4 személyre
A leveshez:
- 2 evőkanál olaj/zsír
- 2 evőkanál liszt
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- 1 evőkanál köménymag
- 1 teáskanál só
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál ecet
A feltéthez:
- 2 szelet száraz kenyér
Elkészítés:
Egy lábosban felolvasztjuk a zsiradékot, belekeverjük a lisztet, a fűszerpaprikát, a köményt. Simára keverjük, majd hozzáadjuk a lereszelt fokhagymát, és lassan, állandó keverés mellett felengedjük kb. egy liter vízzel vagy alaplével. Sózzuk, ecettel savanyítjuk, majd 5-10 percig főzzük.
A száraz kenyérből vagy zsemléből kis kockákat vágunk, amiket serpenyőben aranyszínűre pirítunk. (A képen levesgyönggyel látható, de kenyérkockával sokkal jobb!)
Fotók: Ács Bori/Sóbors