A régi, jó rántott leves receptje - Alap volt nagyanyáink konyhájában
Cikkek
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Nem akarunk kimenni vásárolni se, inkább mindent felhasználunk, ami csak a kamrában van.
Tudom, hogy van, akit még a címtől is kirázott a hideg, de remélem, sokan vannak, akik kellemes nosztalgiával gondolnak erre az egyszerű ételre. Van az a helyzet, mikor tényleg nincs otthon semmi liszten, paprikán, hagymán, vizen meg egy kis eceten kívül. Ezekből az alapanyagokból készül a rántott leves, ami most jól jöhet annak, aki nem tud vagy akar vásárolni menni. Mellesleg állítólag nagyon jó lábadozók és kismamák számára is, de szerintem nagyon jól tud esni bármilyen helyzetben.
A végén száraz kenyér- vagy zsemlemaradékból kockákat pirítunk, ettől lesz igazán autentikus a végeredmény. Akinek pedig még van tojása is otthon, üssön bele a végén néhányat: ebből lesz a tojásleves.
Rántott leves
Hozzávalók 4 személyre
A leveshez:
- 2 evőkanál olaj/zsír
- 2 evőkanál liszt
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- 1 evőkanál köménymag
- 1 teáskanál só
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál ecet
A feltéthez:
- 2 szelet száraz kenyér
Elkészítés:
Egy lábosban felolvasztjuk a zsiradékot, belekeverjük a lisztet, a fűszerpaprikát, a köményt. Simára keverjük, majd hozzáadjuk a lereszelt fokhagymát, és lassan, állandó keverés mellett felengedjük kb. egy liter vízzel vagy alaplével. Sózzuk, ecettel savanyítjuk, majd 5-10 percig főzzük.
A száraz kenyérből vagy zsemléből kis kockákat vágunk, amiket serpenyőben aranyszínűre pirítunk. (A képen levesgyönggyel látható, de kenyérkockával sokkal jobb!)
Fotók: Ács Bori/Sóbors
Olvasd el ezt is!