Rebarbarás-epres pite: édes-fanyar gyümölcsök fahéjas cukorszirupban
Cikkek
Cékla minden mennyiségben: a 6 legjobb receptet mutatjuk
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Gluténmentes karácsonyi fahéjas csillag: mennyei édesség a sütisdobozba
Fűszeres, vaníliás chai latte: felmelegíti a testet és a lelket
Így készül a házi gesztenyepüré: krémes desszertet mutatunk
Aszalt paradicsommal töltött ünnepi csirkemell: mutatós és nagyon finom
7 csokis finomság, ami gasztroajándéknak is tökéletes: bonbon, likőr és társaik
A rebarbara- és eperszezon nagyjából egybeesik, ráadásul ez a két összetevő tökéletesen passzol egymáshoz. A rebarbara fanyar és az eper édeskés íze szuperül kiegészítik egymást.
Annak ellenére, hogy a rebarbara több ezer éve ismert növény, a gasztronómiába a 18. században került be. Bár akik kóstolják, általában nagyon szeretik fanyar, érdekes ízét, mégsem a legnépszerűbb zöldség. És ez nem elírás, a rebarbara az a zöldség, amit gyümölcsként használunk fel.
A rebarbara felhasználása
Az egyik ilyen felhasználása az epres-rebarbarás pite, amelyben ebből a két, szinte egyszerre termő növényből készíthetünk süteményt. Mondhatnánk, hogy ez egy szuper fogyókúrás édesség, mert a rebarbara szárában, amit fogyasztunk - a levelét tilos, mert mérgező - 100 grammban mindössze 17 kalória van. Az eper is klassz diétás gyümölcs, de vigyázzunk, mert a rebarbara fanyarságát hajlamosak vagyunk szanaszét cukrozni, és akkor pont az ellenkezőjét érjük el. Természetesen, ha nem célunk a diéta, akkor nem kell így vigyázni, de érdemes akkor is meghagyni a rebarbara eredeti ízét.
Gyerekkoromban anyukám barátnője sütött rebarbarás pitét. Óriási sikere volt, de akkor még csak a felnőtteknél, nekem furcsa volt ez a fanyar íz. Azt vallom, hogy ehhez fel kellett nőnöm. Ha valakinek túl sok vagy intenzív a rebarbara íze, természetesen nem kell fele-fele arányban használnia, legyen benne inkább több az eper.
Rebarbarás-epres pite
Hozzávalók 4 adaghoz
tészta
- 350 gramm liszt
- 30 gramm porcukor
- 220 gramm vaj
- 60 milliliter víz
- 1 teáskanál só
töltelék
- 400 gramm rebarbara
- 400 gramm eper
- 30 gramm kukoricakeményítő
- 150 gramm cukor
- 1 kávéskanál fahéj
Elkészítés:
A lisztet keverjük össze a sóval és porcukorral, morzsoljuk hozzá a vajat. Annyi vízzel és addig gyúrjuk, amíg homogén tésztát kapunk. Tegyük be a hűtőbe pihenni egy fél órára.
A rebarbara szárát mossuk meg, és vágjuk fel 2-3 centiméteres darabokra. Az epreket is vágjuk félbe. Keverjük össze őket, majd a cukrot, a keményítőt és a fahéjat is egy külön tálban.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
A tészta háromnegyedét nyújtsuk ki, és tegyük egy kivajazott pitetálba. A cukros keverék nagy részével szórjuk meg a tésztát, a másik részét keverjük az epres-rebarbarás mixbe.
Tegyük rá a tésztára a tölteléket, és a maradék tésztából készítsünk rácsot a pite tetejére. Kenjük meg tojással.
Addig süssük, amíg a teteje aranybarna nem lesz, körülbelül 25-30 percig.
Fotó: Getty Images