Mutatós lakodalmas barack rumos dióval töltve: mutatjuk, hogy készül a retró finomság

lbcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nem véletlen a név, a régi sátras lakodalmakban ez a látványos desszert volt az egyik legkedveltebb sütemény.

A lakodalmas barack legendás finomság, a vidéken tartott lagzikban óriási adagban sütötték a helyi, ügyes kezű asszonyok. Kellett is, hisz imádták a vendégek, ha pedig véget ért a mulatság, titkon mindenki remélte, maradt néhány darab, amit magával vihet az ember.

Mára talán megkopott a sütemény népszerűsége, pedig ideje lenne újra előtérbe helyezni: süsd meg a családnak, ne maradjanak ki az ifjak a jóból. Igaz, a barackok gyártása pepecs munka, de megéri, akár be is vonhatod a gyerekeket a sütésbe, közben beszélgettek egy jó nagyot.

Erre figyelj a készítésénél!

A süti készítésének buktatója a barack kialakítása: ha megvárod, míg kihűl a tészta, nem fogod tudni kiszedni a belsejét. A tészta kikapását még melegen végezd el, úgy nem fog megtörni a sütigolyó. A kiszedett tésztát ne dobd ki, ebből készül ugyanis a mennyei töltelék. Bevonatként ízesített gyümölcslé helyett ételfestéket is használhatsz.

Az olaszoknak is van barackos sütijük, amely külsőre nagyon hasonlít a magyar kedvencre, az elkészítési módja és a zamata azonban teljesen más.

Régimódi lakodalmas barack

lbct

Hozzávalók 6 személyre:

Tészta:

  • 70 dekagramm finomliszt
  • 1 csipet
  • 1 csomag (7 g) sütőpor
  • 1 csomag (7 g) vaníliás cukor
  • 25 dekagramm porcukor
  • 25 dekagramm vaj
  • 2 darab tojássárgája
  • 2 deciliter tej

Töltelék:

  • 15 dekagramm darált dió
  • 4 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál kakaó
  • 3 evőkanál rum
  • 2 deciliter tej
  • 10 dekagramm vaj

Bevonat:

  • 30 milliliter vérnarancs (aroma)
  • 1 bögre cukor
Recept idők

Elkészítés:

Tészta:

A lisztet forgassuk egybe a sóval, sütőporral és vaníliás cukorral.

A puha vajat és a porcukrot keverjük habosra, majd adjuk hozzá a tojássárgáját, utána a lisztes keveréket és a tejet, gyúrjunk a hozzávalókból lágy tésztát.

A tésztát fedjük le alufóliával és tegyük hűtőbe 1-2 órát pihenni.

A hűtőben pihent tésztából formázzunk dió nagyságú golyókat, helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsire.

A korongok tetejét vizes tenyérrel kicsit lapogassuk le.

A sütiket toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, 15-18 perc alatt süssük szép aranybarnára.

A félgömbök belsejét, ahova a töltelék kerül majd, még melegen ki kell vágni, kaparni. A töltelékhez tedd félre a kivájt tésztát.

Töltelék:

A kivájt tésztát morzsoljuk össze, utána adjuk hozzá a kakaóport, cukrot, darált diót, rumot, vajat és a tejet. Az alapanyagokat keverjük simára, utána lefedve, 1 órára tegyük a hűtőbe pihenni.

A töltelékkel töltsük meg a félgömböket, amelyeket töltés után illesszünk össze, összeragad majd a barackos süti.

Bevonat

A vérnarancsot öntsük tálba, a cukrot pedig egy másikba.

Vegyünk egy barackot, mártsuk bele a vérnarancsba, utána forgassuk cukorba, ha szeretnénk, díszítsük mentalevéllel.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük