![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Mutatós lakodalmas barack rumos dióval töltve: mutatjuk, hogy készül a retró finomság
![lbcover](https://kep.index.hu/1/0/3925/39257/392572/39257219_2995015_dde5d3cf421615e6d090fae2a995bb11_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Nem véletlen a név, a régi sátras lakodalmakban ez a látványos desszert volt az egyik legkedveltebb sütemény.
A lakodalmas barack legendás finomság, a vidéken tartott lagzikban óriási adagban sütötték a helyi, ügyes kezű asszonyok. Kellett is, hisz imádták a vendégek, ha pedig véget ért a mulatság, titkon mindenki remélte, maradt néhány darab, amit magával vihet az ember.
Mára talán megkopott a sütemény népszerűsége, pedig ideje lenne újra előtérbe helyezni: süsd meg a családnak, ne maradjanak ki az ifjak a jóból. Igaz, a barackok gyártása pepecs munka, de megéri, akár be is vonhatod a gyerekeket a sütésbe, közben beszélgettek egy jó nagyot.
Erre figyelj a készítésénél!
A süti készítésének buktatója a barack kialakítása: ha megvárod, míg kihűl a tészta, nem fogod tudni kiszedni a belsejét. A tészta kikapását még melegen végezd el, úgy nem fog megtörni a sütigolyó. A kiszedett tésztát ne dobd ki, ebből készül ugyanis a mennyei töltelék. Bevonatként ízesített gyümölcslé helyett ételfestéket is használhatsz.
Az olaszoknak is van barackos sütijük, amely külsőre nagyon hasonlít a magyar kedvencre, az elkészítési módja és a zamata azonban teljesen más.
Régimódi lakodalmas barack
![lbct](https://kep.index.hu/1/0/3925/39257/392572/39257275_6fc2449aa308bd8c6163c9e4a8d1e2ea_wm.jpg)
Hozzávalók 6 személyre
Tészta:
- 70 dekagramm finomliszt
- 1 csipet só
- 1 csomag (7 g) sütőpor
- 1 csomag (7 g) vaníliás cukor
- 25 dekagramm porcukor
- 25 dekagramm vaj
- 2 darab tojássárgája
- 2 deciliter tej
Töltelék:
- 15 dekagramm darált dió
- 4 evőkanál cukor
- 2 evőkanál kakaó
- 3 evőkanál rum
- 2 deciliter tej
- 10 dekagramm vaj
Bevonat:
- 30 milliliter vérnarancs (aroma)
- 1 bögre cukor
Elkészítés:
Tészta:
A lisztet forgassuk egybe a sóval, sütőporral és vaníliás cukorral.
A puha vajat és a porcukrot keverjük habosra, majd adjuk hozzá a tojássárgáját, utána a lisztes keveréket és a tejet, gyúrjunk a hozzávalókból lágy tésztát.
A tésztát fedjük le alufóliával és tegyük hűtőbe 1-2 órát pihenni.
A hűtőben pihent tésztából formázzunk dió nagyságú golyókat, helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsire.
A korongok tetejét vizes tenyérrel kicsit lapogassuk le.
A sütiket toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, 15-18 perc alatt süssük szép aranybarnára.
A félgömbök belsejét, ahova a töltelék kerül majd, még melegen ki kell vágni, kaparni. A töltelékhez tedd félre a kivájt tésztát.
Töltelék:
A kivájt tésztát morzsoljuk össze, utána adjuk hozzá a kakaóport, cukrot, darált diót, rumot, vajat és a tejet. Az alapanyagokat keverjük simára, utána lefedve, 1 órára tegyük a hűtőbe pihenni.
A töltelékkel töltsük meg a félgömböket, amelyeket töltés után illesszünk össze, összeragad majd a barackos süti.
Bevonat
A vérnarancsot öntsük tálba, a cukrot pedig egy másikba.
Vegyünk egy barackot, mártsuk bele a vérnarancsba, utána forgassuk cukorba, ha szeretnénk, díszítsük mentalevéllel.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!