![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Lagzis barack olasz módra: a régi kedvenc lágy töltelékkel készül
![lbcover](https://kep.index.hu/1/0/3788/37883/378830/37883011_2890769_b82fab7f8ee586a1e77129e4e7319094_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A sátras lakodalmak egyik nagy kedvence a mutatós lagzis barack, amely az olaszok számára sem ismeretlen, de ők másképp készítik.
Látványra pont úgy néz ki az olasz édesség, mint a vidéki lakodalmakon megismert finom sütemény. Bár hasonlóan is készül, akad eltérés is bőven, kezdve a töltelékkel, de még a bevonat is más összetevőkből áll.
A magyar változatban a barackos süti tölteléke a tészta kivájt maradékából, dióból, kakaóból, rumból és baracklekvárból szokott állni. Az összeillesztett korongok mandulás, majd cukros bevonatot kapnak.
Az olasz változatban ricottával készül a töltelék, a süti pedig ételszínezővel kevert alma- vagy baracklében merül el. Olykor, hogy még jobban hasonlítson az édesség a barackra, a töltelékbe 1 szem mandula vagy dió is kerül, így amikor kettészedik, olyan, mintha a barack magja nézne farkasszemet a kóstolóval.
Lagzis barack olasz módra
![barackossüti](https://kep.index.hu/1/0/3799/37996/379962/37996243_269ff4931ac3e678e5fbbf05c8cd4440_wm.jpg)
Hozzávalók 25 darabhoz
Tészta:
- 550 gramm finomliszt
- 1 evőkanál sütőpor
- 3 darab tojás
- 200 gramm cukor
- 110 gramm vaj
- 120 milliliter tej
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 darab citrom reszelt héja
Krém:
- 300 gramm ricotta
- 100 gramm cukor
- 1 darab narancs héja
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 120 milliliter alma- vagy baracklé
- 3 teáskanál piros ételfesték
- kristálycukor a hempergetéshez
Elkészítés:
Tészta:
A lisztet szitáljuk tálba és forgassuk egybe a sütőporral.
A tojásokat üssük fel egy másik tálban, keverjük habosra a cukorral, majd adjuk hozzá az olvasztott vajat, tejet, vaníliakivonatot, a citrom reszelt héját. Keverjük egybe az alapanyagokat, utána apránként adagolva a lisztes-sütőporos keveréket is dolgozzuk a masszába. Amikor szépen összeállt, a kezünkkel dolgozzuk tovább, gyúrjuk cipóba.
A begyúrt masszából csippentsünk le kis darabokat (körülbelül 30 grammosak legyenek), formázzuk őket kis labdává, majd helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsire. A kerek tészták tetejét kicsit (épphogy) az ujjaink segítségével nyomkodjuk le, majd a tepsit toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 8-12 percre, míg szép világosbarna színt kapnak a korongok.
A kisült korongokat hagyjuk kihűlni.
Krém:
A ricottát tegyük keverőtálba, szórjuk rá a cukrot, a reszelt narancshéjat, a vaníliakivonatot, utána az egészet keverjük egybe.
Összeállítás:
A kihűlt tésztakorongok belsejét egy éles kés segítségével vájjuk ki, csak annyia, hogy beleférjen a töltelék.
A ricottás krémet tegyük habzsákba, majd töltsük mindegyik tésztakorong kivájt belsejébe.
Fogjunk egy betöltött korongot és egy másikkal illesszük össze úgy, hogy a töltelék középen találkozzon.
Az alma- vagy baracklevet öntsük tálba, keverjük bele a piros ételfestéket (2-3 teáskanál).
Fogjunk egy összeillesztett labdát, mártsuk bele az alma- vagy baracklébe, utána hempergessük bele a barackokat a kristálycukorba. Díszítésnél mentalevelet helyezhetünk a barackos sütik tetejére.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!