Pihe-puha mákos kifli: élesztős, de nem kell keleszteni
Ha nincs elég időd a konyhában tüsténkedni, és hosszú ideig várni, amíg a tészta megkel, készítsd el ezt a mákos kiflit!
Az édes töltelékkel gazdagított kifli egyszerűen készül, a tésztája porhanyós, köszönhetően a zsírnak és a vajnak. A finomság jól zárható dobozban 2-3 napig is eláll, egy édesszájú ismerős névnapjára vagy születésnapjára tökéletes gasztroajándék.
Ha hű akarsz lenni a nagyi receptjéhez, akkor csak zsírt használj, érezhető lesz a különbség, sokkal omlósabb lesz tőle a tészta. Ha pedig egy kis különlegességet csempésznél bele, akkor 1 darab reszelt citrom- vagy narancshéj kerüljön a tésztába. A kifli bármilyen lekvárral finom, próbáld ki házi szilva-, barack- vagy eperlekvárral megkenve. Tökéletes vendégváró, de reggeli kávé mellé is jólesik majszolni.
A lisztet szitáljuk keverőtálba, forgassuk hozzá az élesztőt, majd a puha vajat és a zsírt is adjuk hozzá.
A tojásokat üssük fel egy másik keverőtálba, adjuk hozzá a cukrokat, kézi habverővel keverjük fehéredésig, majd adjuk a lisztes keverékhez és gyúrjuk tésztává. A begyúrt tésztát takarjuk le konyharuhával és pihentessük 30 percet.
A pihent tésztát enyhén lisztezett felületen dolgozzuk át, osszuk két cipóra.
Először az egyik tésztacipót nyújtsuk ki kör alakúra, szeleteljük fel, majd a szeleteket kenjük meg lekvárral és tekerjük fel a tésztát.
A kifliket sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, utána toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe és 15-20 perc alatt süssük készre.
A kifliket porcukorral meghintve kínáljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu