Vaníliás őszibarackdzsem: az édes fűszer hozza ki a gyümölcs aromáját

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Imádom, amikor beleharapok egy érett őszibarackba és a leve lecsurog a karomon. Régen mindig fürdőruhában ettem, hogy le ne csepegtessem a ruhámat.

Bár az őszibarack láttán nem az az első gondolatunk, hogy milyen finom lekvár készülhet belőle, mégis érdemes egy pár üveggel eltenni belőle. A polcon sorakozó sárgabaracklekvárok mellé tökéletesen elfér az őszi is, és az elkészítése is nagyon egyszerű.

Az ízét a vanília hozza ki, szuperül passzol hozzá. A lekvárt érdemes a hagyományos, fehér húsú, úgynevezett Mariska fajtából készíteni. Vásároljunk a puhább szemekből, de otthon igyekezzünk azonnal feldolgozni. 

Lényeges, hogy meg kell pucolni

A barack másik sarkalatos pontja a szőre. A szabadságom alatt szembesültem azzal, hogy az egyik kolléganőmnek "szőrfóbiája" van, egészen pontosan a barackokon nem szereti a kis puha szőröket, így csak nektarint eszik. Szerencsére ebbe a dzsembe nem kerül a szőrből, mert a héjával együtt megszabadulunk tőle. 

Vaníliás őszibarackdzsem

vaníliás őszibarack dzsem recept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 5 kilogramm őszibarack
  • 400 gramm cukor (a barack feldolgozott súlyához viszonyítva)
  • 2 darab vaníliarúd
  • 2 darab citrom leve
Recept idők

Elkészítés:

A barackokat jól mossuk meg, tegyük őket forró vízbe, hogy könnyebben lejöjjön a héjuk. Magozzuk ki. Vágjuk őket kockákra, és locsoljuk meg a citrom levével.

A vaníliarúd magját kaparjuk ki, tegyük a gyümölcshöz. Az üres héjat egyben főzzük bele a dzsembe. Amikor készen van, ne felejtsük el kivenni.

A barackot keverjük össze a cukorral, tegyük egy lábasba, forraljuk fel, és addig főzzük, amíg puha nem lesz. Kicsit még hagyjuk a gázon. Ha nem szeretjük darabosan, akkor botmixerrel pürésítsük.

A dzsemet töltsük kifertőtlenített befőttesüvegekbe teljesen csurig. Fóliázzuk le, jól zárjuk le, és állítsuk a feje tetejére egy kicsit. Tegyük száraz dunsztba néhány napra.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük