Nagyiféle, omlós lekváros kifli: olyan finom, hogy nem lehet abbahagyni

lkcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Érdemes dupla adaggal készíteni, mert nagy sikere lesz a család vagy a vendégek körében, az édes lekvárral megkent kifliknek nem lehet ellenállni.

Az édes töltelékkel gazdagított kifli egyszerűen készül, a tésztája porhanyós, köszönhetően a zsírnak és a vajnak. A finomság jól zárható dobozban 2-3 napig is eláll, egy édesszájú ismerős névnapjára vagy születésnapjára tökéletes gasztroajándék.

Ha hű akarsz lenni a nagyi receptjéhez, akkor csak zsírt használj, érezhető lesz a különbség, sokkal omlósabb lesz tőle a tészta. Ha pedig egy kis különlegességet csempésznél bele, akkor 1 darab reszelt citrom- vagy narancshéj kerüljön a tésztába. A kifli bármilyen lekvárral finom, próbáld ki házi szilva-, barack- vagy eperlekvárral megkenve. Tökéletes vendégváró, de reggeli kávé mellé is jólesik majszolni.

Régimódi lekváros kifli

lkct

Hozzávalók 40 darabhoz

  • 500 g finomliszt
  • 1 csomag porélesztő
  • 100 g vaj
  • 100 g zsír
  • 2 darab tojás
  • 100 g cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 250 g lekvár (szilva, barack, eper)
  • porcukor a szóráshoz
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet szitáljuk keverőtálba, forgassuk hozzá az élesztőt, majd a puha vajat és a zsírt is adjuk hozzá.

A tojásokat üssük fel egy másik keverőtálba, adjuk hozzá a cukrokat, kézi habverővel keverjük fehéredésig, majd adjuk a lisztes keverékhez és gyúrjuk tésztává. A begyúrt tésztát takarjuk le konyharuhával és pihentessük 30 percet.

A pihent tésztát enyhén lisztezett felületen dolgozzuk át, osszuk két cipóra.

Először az egyik tésztacipót nyújtsuk ki kör alakúra, szeleteljük fel, majd a szeleteket kenjük meg lekvárral és tekerjük fel a tésztát.

A kifliket sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, utána toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe és 15-20 perc alatt süssük készre.

A kifliket porcukorral meghintve kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük