Omlós fahéjas, szilvás pite: vaníliás krémmel különösen csábító
Tökéletes kényeztetés az omlós tésztájú, vaníliás krémmel és sok szilvával gazdagított pite.
A pite igazi régi kedvenc, a finomság a nagyik specialitása. A legkedveltebb változatok közé tartozik az almás, túrós és a mákos.
Bár a mákos töltelék isteni, az elkészítésétől sokan tartanak. A félelem oka, hogy folyós lesz. Ahhoz, hogy elkerüld a malőrt, mindig várd meg, hogy a forró tejjel egybeforgatott mák kihűljön, és csak utána keverd hozzá a tojássárgáját és a tojáshabot. A régi receptekben vaj helyett sertészsír kerül a tésztába. Ha hű akarsz lenni a szokásokhoz, akkor te is használj zsírt, sokkal porhanyósabb lesz tőle a tészta.
Töltelék:
A tejet melegítsük fel, majd amikor már meleg, adjuk hozzá a búzadarát. Keverjük el benne, és főzzük körülbelül 2-3 percig, majd vegyük le a tűzhelyről. Ezután a mákot, reszelt citromhéjat és a vaníliás cukrot adjuk a búzadarás tejhez.
A tojásokat válasszuk szét. A tojássárgáját a cukor felével (10 dkg) keverjük össze. A fehérjéből a cukor másik felével (10 dkg) verjünk kemény habot.
Amikor a mákos keverék langyosra hűlt vagy kihűlt, adjuk hozzá először a tojássárgáját, majd a fehérjével is forgassuk egybe.
Tészta:
A tészta hozzávalóit gyúrjuk egybe, szép, sima cipóvá, majd osszuk két egyforma darabra.
Először nyújtsuk ki az egyik tésztát, helyezzük enyhén liszttel megszórt formába (torta, klasszikus pite vagy 20x30 cm-es tepsi). A tésztára simítsuk rá a tölteléket, majd nyújtsuk ki a másik tésztát is, és helyezzük a töltelékre. A tészta tetejét szurkáljuk meg villával vagy fogpiszkálóval, majd toljuk 180 fokra előmelegített sütőbe 30-40 percre.
Várjuk meg, amíg a pite kihűl, szeleteljük fel tetszés szerint, és szórjuk meg porcukorral.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu