Könnyed répakrémleves vörös lencsével gazdagítva – Laktat, mégsem terheli meg a gyomrod
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Már a színe is felvidít a ködös, hűvös napokon ennek a vitamindús krémlevesnek.
Elérkezett a laktató, melengető levesek évszaka, az ősz és a tél, amikor még fontosabb, hogy tápláló, vitamindús ételekhez juttasd a szervezeted. Ilyenkor ősszel a sütőtöknek és a brokkolinak van szezonja, utóbbiból is nagyon egyszerűen tudsz krémlevest készíteni. Ha túl erősnek érzed az ízét, érdemes egy kis sárgarépát is tenni hozzá, amellyel még több vitamint vihetsz be a szervezetedbe, valamint tejszínnel és parmezánnal is dúsíthatod.
Ha nem érzed elég laktatónak a zöldségeket, akkor érdemes hüvelyesekkel keverni őket, amelyek nemcsak táplálóak, hanem növényi fehérjében gazdagok, így a húsfogyasztásodat is mérsékelni tudod általuk. A vörös lencse az egyik legjobb alapanyag, mert nagyon gyorsan elkészül, és tényleg nagyon egészséges. Ebből is készíthetsz krémlevest, amelyhez kiválóan illik a kicsit savanykás tejföl. A répa és a lencse kettőse pedig még színben is nagyon jól harmonizál egymással.
Répakrémleves vörös lencsével
Hozzávalók 4 adaghoz
- 2 evőkanál olívaolaj
- 100 gramm vörös lencse
- 4 szál sárgarépa
- 1 fej hagyma (kisebb)
- 1 kávéskanál római kömény
- 1 liter zöldségalaplé
- 0.5 darab citrom leve
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
A répát pucoljuk meg, és vágjuk kisebb darabokra vagy szeleteljük fel. A hagymát is vágjuk apróra. A vörös lencsét öblítsük át.
Egy lábasban forrósítsunk olajat, és először néhány percig dinszteljük meg rajta a hagymát, majd tegyük rá a felszeletelt sárgarépát is, dinszteljük még 5 percig. Adjuk hozzá az átöblített vörös lencsét is, szórjuk rá a római köményt, keverjük össze, amjd öntsük fel az alaplével. Várjuk meg, míg felforr, majd vegyük le a hőmérsékletet, és főzzük 15 percig.
Vegyük le a tűzről, botmixerrel pürésítsük, majd öntsük rá a citromlevet, és a végén sózzuk, borsozzuk.
Fotó: Getty Images