Laktató vöröslencseleves tejföllel és fokhagymával - Villámgyorsan elkészül az egészséges fogás

vöröslencse leves cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nem terheli meg a gyomrod és még a melegben is jól fog esni a selymes krémleves, amely a fokhagymától lesz pikáns.

A vöröslencse mindennapos alapanyag nálam, lassan jobban szeretem, mint a hagyományos változatot. Leginkább azért, mert nem puffaszt és áztatás nélkül is sokkal hamarabb puhára fő, ráadásul nagyon finom. A praktikus okok mellett azt sem szabad elfelejteni, hogy a vöröslencse fehérje- és vitamingazdag, de ha ez sem győzött meg, akkor olvasd el ezt a cikket róla.

Még bolognai szószt is készíthetsz lencséből, persze húsmenteset, de hidd el, húsevőként is szeretni fogod. A vöröslencséből laktató levest is főzhetsz, az alábbi változat még a meleg napokon is jól fog esni. Ha szereted a fokhagymát, akkor mindenképpen annyit tegyél bele, amennyi a receptben van, de ha soknak találod, a fele is elég lesz. A tejföl mennyiségét is alakíthatod saját ízlésed szerint, én nagyon szeretem és illik is a lencséhez, de kevesebbet is tehetsz hozzá. 

Vöröslencseleves tejföllel és fokhagymával

vöröslencse leves recept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 200 gramm vöröslencse
  • 1 szál sárgarépa
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 liter zöldségalaplé
  • 150 milliliter tejföl
  • 1 kávéskanál citromlé
  • ízlés szerint petrezselyem (friss)
  • ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

Két fokhagymagerezdet vágjunk apróra, a másik kettőt fokhagymanyomón nyomjuk át. A sárgarépát tisztítsuk meg és reszeljük le. 

Az alaplevet öntsük egy lábasba, tegyük hozzá a vöröslencsét, majd közepes lángon hagyjuk felforrni. Adjuk hozzá a sárgarépát és a 2 gerezd apróra vágott fokhagymát. Főzzük 10 percig, majd tegyük hozzá az összenyomott fokhagymát is. A tejfölt egy tálban keverjük el egy kevés levessel, majd öntsük ezt is a többihez. Hagyjuk, hogy rottyanjon egyet, majd vegyük le a tűzről. Ízesítsük citromlével, sózzuk, ha kell, majd tálalásnál ízlés szerint tegyünk rá apróra vágott, friss petrezselymet.

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Ezt is szeretjük