![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Laktató vöröslencseleves tejföllel és fokhagymával - Villámgyorsan elkészül az egészséges fogás
![vöröslencse leves cover](https://kep.index.hu/1/0/3811/38117/381178/38117897_2908287_6ee80e785d7acd0d3ba862f3525a71c5_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Nem terheli meg a gyomrod és még a melegben is jól fog esni a selymes krémleves, amely a fokhagymától lesz pikáns.
A vöröslencse mindennapos alapanyag nálam, lassan jobban szeretem, mint a hagyományos változatot. Leginkább azért, mert nem puffaszt és áztatás nélkül is sokkal hamarabb puhára fő, ráadásul nagyon finom. A praktikus okok mellett azt sem szabad elfelejteni, hogy a vöröslencse fehérje- és vitamingazdag, de ha ez sem győzött meg, akkor olvasd el ezt a cikket róla.
Még bolognai szószt is készíthetsz lencséből, persze húsmenteset, de hidd el, húsevőként is szeretni fogod. A vöröslencséből laktató levest is főzhetsz, az alábbi változat még a meleg napokon is jól fog esni. Ha szereted a fokhagymát, akkor mindenképpen annyit tegyél bele, amennyi a receptben van, de ha soknak találod, a fele is elég lesz. A tejföl mennyiségét is alakíthatod saját ízlésed szerint, én nagyon szeretem és illik is a lencséhez, de kevesebbet is tehetsz hozzá.
Vöröslencseleves tejföllel és fokhagymával
![vöröslencse leves recept](https://kep.index.hu/1/0/3811/38117/381179/38117913_67472da41be5daedc3a353caa720d6ac_wm.jpg)
Hozzávalók 4 adaghoz
- 200 gramm vöröslencse
- 1 szál sárgarépa
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 liter zöldségalaplé
- 150 milliliter tejföl
- 1 kávéskanál citromlé
- ízlés szerint petrezselyem (friss)
- ízlés szerint só
Elkészítés:
Két fokhagymagerezdet vágjunk apróra, a másik kettőt fokhagymanyomón nyomjuk át. A sárgarépát tisztítsuk meg és reszeljük le.
Az alaplevet öntsük egy lábasba, tegyük hozzá a vöröslencsét, majd közepes lángon hagyjuk felforrni. Adjuk hozzá a sárgarépát és a 2 gerezd apróra vágott fokhagymát. Főzzük 10 percig, majd tegyük hozzá az összenyomott fokhagymát is. A tejfölt egy tálban keverjük el egy kevés levessel, majd öntsük ezt is a többihez. Hagyjuk, hogy rottyanjon egyet, majd vegyük le a tűzről. Ízesítsük citromlével, sózzuk, ha kell, majd tálalásnál ízlés szerint tegyünk rá apróra vágott, friss petrezselymet.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors
Olvasd el ezt is!