Langyos, vitamindús répasaláta: fetával, fűszerekkel, dióval

31500447 2418251 aee4bbda8198198ac5b4a89be350dea9 wm
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Bár még mindig a téli zöldségekből kell gazdálkodni, ezzel a recepttel a répa is új értelmet nyer.

Marokkóinak, afrikainak szokás nevezni azokat a langyos, nagyon fűszeres répasalátákat, amelyek az itt bemutatott változathoz hasonlóan készülnek el.

Az eljárás sokban eltér a salátáktól megszokottól. Már alapból furcsa, hogy egy saláta langyos, de itt ráadásul egy fűszeres olaj változtatja meg a hőmérsékletét. Amikor a fűszereket olajban melegítjük nagyon alacsony lángon, azok átadják az ízüket az olajnak, amelyek aztán a zöldségekbe ivódnak egészen mélyen.

A langyos-fűszeres alaphoz remek kontrasztot képet a sós feta és a friss zöldfűszerek, majd a ropogós dió. Ez az a saláta, amely mellé már nem is nagyon hiányzik semmi, annyira gazdag ízekben és állagokban.

Ha savanyúságot készítenél a répából, akkor pedig ezt a receptet ajánljuk.

Fűszeres répasaláta fetával és dióval

31500457 9face5d3a818740b72319ee3fb72c68b wm

Hozzávalók 4 személyre

  • 500 gramm sárgarépa
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • 0.25 teáskanál
  • 0.5 teáskanál cukor
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • 3 evőkanál friss citromlé
  • 50 gramm dió
  • 100 gramm feta
Recept idők

Elkészítés:

A répát aprítógépben vagy egy nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Az olajat egy serpenyőbe öntjük, belekeverjük az összetört fokhagymát és a fűszereket. A lehető legalacsonyabb lángon felmelegítjük, éppen csak addig, míg illatozni nem kezd, sisteregnie, pirulnia nem szabad. Levesszük a lángról és hagyjuk kihűlni. Amikor már csak langyos, a répára öntjük, elkeverjük és állni hagyjuk minimum fél órát. 

Tálalás előtt hozzáadjuk a zöldfűszert, a citromlevet, rámorzsoljuk a fetát és a durvára vágott diót.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük