Hagymás resztelt máj - Így marad puha és szaftos

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A resztelt máj az egyik legegyszerűbb, leggyorsabban elkészíthető étel, mégis rettenetesen rossz verziókban készülnek menzán és kifőzdében, ki tudja, miért.

Talán, mert mindenekelőtt egy komoly nyelvészeti problémával állunk szemben. A resztelés ugyanis pirítást jelent. Nem főzést, nem párolást, pirítást. A máj pedig egyetlenegy dologba hal bele, egyetlen módja van annak, hogy teljesen ehetetlenné és sírni valóan szárazzá, érdektelen törmelékké váljon, ez pedig a hosszú hőkezelés. 

A puha máj titka

A májnak - persze fajtától, mérettől függően - elég körülbelül tíz perc pirítás, keverve, rázogatva, nem békén hagyva. A teszt elég egyszerű: ha egy fakanállal elvágva már nem véres a belseje, de még puha, akkor jó, le kell kapni a lángról és nyugodni hagyni.

Kötelező a pörköltalap?

A harmadik meglepetés, hogy a pörköltalap nem követelmény a resztelt máj esetében: készülhet borsosan, nem paprikásan, sőt, akár egyszerűen lepirítva, a maga szépségében.

A sulimenzán vizes főtt krumpli volt hozzá, ezt köszönöm, ma már a töltött paprikán kívül semmihez nem szeretnék enni, úgyhogy hagymás tört krumplit, esetleg tarhonyát adnék mellé. 

Resztelt máj

resztelt máj

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 1000 gramm máj (borjú, sertés-vagy csirke)
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál olaj
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál őrölt fűszerpaprika
  • ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A májakból igyekszünk eltávolítani az összes oda nem illő ér-és zsírdarabot, majd feldaraboljuk. A hagymát vékony karikákra szeljük. A vajat és az olajat felolvasztjuk egy nagy serpenyőben, majd rádobjuk a hagymát és megpároljuk. Megszórjuk a paprikával, elkeverjük, majd hozzáadjuk a májat, és magasabbra vesszük a hőmérsékletet. Folyamatos keverés mellett átpirítjuk, de csak addig, amíg még puha, de nem szárad ki. Ekkor vesszük le a lángról és sózzuk meg.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük