Habkönnyű, lágy ricottás palacsinta: semmi munkával készül
Nem vékony tésztás, mint a miénk, de isteni finom a ricottás palacsinta, desszertként, de reggeliként is helytáll.
Amíg tart a farsang, mindenképp készítsd el ezt a különleges fánkot, a ricottától lágy és könnyű, ráadásul elronthatatlan ez a recept. Egyszerű kevert tésztája van, és a szódabikarbónától lesz pufi és légies.
A sütése bő olajban történik: érdemes megmérni a zsiradék hőfokát, a 180 fok az ideális, úgy nem ég meg kívülről, és belül sem marad nyers.
A ricottához, a túróhoz hasonlóan, nagyon jól passzol a citrus, mindenképp keverj bele citromhéjat is! Fontos, hogy biogyümölccsel dolgozz.
A ricottát, a cukrot, a tojást és a vaníliát keverjük össze egy tálban. Szitáljuk bele a lisztet, a citromhéjat és a szódabikarbónát, majd egy villával keverjük alaposan össze a masszát.
Forrósítsunk bő olajat egy mély serpenyőben (kb. 3 centi magasan álljon az edényben), addig, míg el nem éri a 180 fokot.
Közben egy tálba szórjunk lisztet, kanalazzunk bele 1 evőkanálnyi adagokat a tésztából. Hempergessük meg a lisztben, formázzunk belőle golyót a két tenyerünk között. Járjunk el így a maradék tésztával is, tegyük a golyókat lisztezett felületre.
Tegyük a fánkgolyókat a forró olajba, majd 3-4 percig süssük, míg aranybarna nem lesz a külsejük. A fánkok maguktól meg fognak fordulni az olajban, ha nem zsúfoljuk túl a serpenyőt.
Szedjük őket egy papírtörlővel bélelt tányérra, melegen kínáljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu