Isteni rakott tészta ricottával és paradicsommal: vajpuha csirkemell is gazdagítja
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A paradicsomszósztól szaftos, a ricottától krémes, a tésztától és a csirkétől pedig laktató az alábbi fogás.
Tartalmas, szaftos és nagyon sajtos ez a rakott tészta, amelyet vajpuha, fűszeres csirkemell, ricotta és bazsalikomos paradicsomszósz is gazdagít. Utóbbit elkészítheted házilag is, ha több időd van, de jobb minőségű boltival is tökéletes lesz.
A húst és a tésztát is elő kell készíteni, utóbbit elég félpuhára főzni, a sütőben még puhulni fog. A csirkemellet fűszerezd, majd süsd fehéredésig, az sem baj, ha itt-ott picit lepirítod. Ha elkészült, melegítsd össze a paradicsomszósszal, majd öntheted is a tepsibe, a sütőben érnek majd össze az ízek.
A krémességről a ricotta gondoskodik, a kétféle sajtért pedig a sajtrajongók lesznek nagyon hálásak. Hogy a rakott tészta ne legyen száraz, ne főjön el a leve, fedő alatt kell sütni, csak az utolsó pár percben pirítsd rá a sajtot. A fedőt/fóliát érdemes lekenni olajjal, hogy ne ragadjon rá az olvadt sajt sülés közben.
Ricottás rakott tészta
Hozzávalók 8 személyre
- 500 gramm rigatoni tészta
- 1 kilogramm csirkemellfilé
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál bazsalikom
- 1 teáskanál oregánó
- ízlés szerint só, bors
- 0.5 teáskanál chilipehely
- 800 gramm paradicsomszósz (bazsalikomos)
- 370 gramm ricotta
- 300 gramm mozzarella sajt
- 50 gramm parmezán
Elkészítés:
A tésztát főzzük félpuhára forrásban lévő, sós vízben. 2-3 perccel a csomagoláson megadott idő előtt szűrjük le. A főzővizéből tegyünk félre 1,5 decit.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Amíg készül a tészta, a csirkemellet tisztítsuk meg, kockázzuk össze.
Forrósítsunk olívaolajat egy serpenyőben, dobjuk rá a húst. Sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg oregánóval és bazsalikommal, illetve chilipehellyel. Fehéredésig süssük. Sütés közben levet enged majd, várjuk meg, amíg az elpárolog, kapcsoljuk feljebb alatta a lángot. Az sem baj, ha itt-ott picit lepirul.
Öntsük rá a paradicsomszószt és a főzővizet a húsra, melegítsük őket össze, ha gyöngyözni kezd, kapcsoljuk le alatta a lángot.
Készítsünk elő egy legalább 25x35 centis tepsit, majd öntsük bele a paradicsomos csirkét. Szórjuk rá a főtt tésztát, a ricottát, keverjük alaposan össze. Szórjuk meg a tetejét mozzarellával és parmezánnal. Fedjük le a tepsit fóliával vagy tetővel. A fólia/tető belső oldalát picit olajozzuk meg, hogy a sajt ne ragadjon majd rá.
Toljuk a sütőbe 20 percre, majd fólia nélkül még tegyük vissza 5 percre, ha van, grillfunkcióra, míg a sajt megpirul.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors