A 10 legfinomabb rakottas receptje: nagy adagban készülnek és másnap is finomak

rakottasc
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az egyszerű, pár perc alatt összedobható receptektől kezdve az összetettebb, klasszikus rakottasokig mindent megtalálsz az alábbi válogatásban.

Bár egy-egy rakottas összeállítása több részfolyamatból áll, érdemes rájuk szánni az időt és elkészíteni őket, hiszen nagy adagban készülnek, egészen biztosan marad még belőlük másnapra is, így egy ideig nem kell majd a konyhába állnod főzőcskézni. Arról nem is beszélve, hogy a rakottas ételek az idővel csak még finomabbak lesznek, ahogy összeérnek az ízek.

Görög rakott tészta

A görög rakottas, a pasticcio hasonlít a lasagne-hoz, hiszen ebben is darált húsos ragut és besamelmártást rétegeznek, csak nem lapokkal, hanem csőtésztával. A görög recept hagyományosan bárányhússal készül, de másfajta darált húst is használhatsz, mindegyikkel isteni lesz. Fűszerezésében eltér az olasz kedvenctől, fahéj, szerecsendió és kakukkfű ízesíti, kicsit pikáns, de mennyei lesz a végeredmény. 

rakottas3

Songoku rakott tészta

A sonka-gomba-kukorica hármasa nem csak pizzán mutat jól, rakott tészta formájában is isteni lesz. A szósz alapja nem paradicsom, hanem krémes tejföl és tejszín, amelyeket fokhagyma és szerecsendió ízesít. A hozzávalókat érdemes előkészíteni, a gombát lepirítani, a hagymát puhára dinsztelni. Minél több sajt olvad a rakott tészta tetejére, annál finomabb lesz a végeredmény.

36625949 850fcfdc0da983c33e9e28eb90168161 wm

Tonhal casserole

A rakott tészta műfajánál maradva meg kell említeni a tonhalas verziót is, a casserole besamelmártástól lesz krémes. A tonhal mellé zöldborsó, hagyma és rengeteg sajt kerül, a rakottas tetejét pedig ropogós panko morzsa és friss petrezselyem díszíti. Nem lesz vele sok munkád, egyszerűen és gyorsan készül, ráadásul másnap is ugyanolyan finom.

rakottas

Mexikói rakottas

Az isteni, fűszeres mexikói rakottasban tortillalappal kell rétegezni a babos ragut, ha kész lapokat használsz, semmi dolgod nem lesz az alappal. A ragu sem sokkal bonyolultabb, egy salsát kell összedobni, majd a babbal és a fűszerekkel összefőzni, utána kezdődhet is a rétegezés. Ahogy az eddigi rakottasok, úgy a mexikói változat is sok sajttal lesz isteni, érdemes cheddart használni.

39263721 71e10863994742fec37c7d27a50e4a9e wm

Vöröslencsés rakottas

Kezdőknek is sikerülni fog ez az egyszerű recept, a puhára főtt vöröslencsét rizzsel, zöldségekkel és fűszerekkel kell egybekeverni, a tepsibe simítani, majd mehet is a sütőbe. A vöröslencse nagy előnye, amellett, hogy pillanatok alatt megfő, hogy tele van fehérjével, magas a rosttartalma és nem puffaszt. A színek és az ízek miatt cukkini és kaliforniai paprika is gazdagítja, sajt pedig nemcsak a tetejére, hanem a két réteg közé is kerül.

38954675 2971409 69995217cfc32793954e71654bdb1ac3 wm

Rakott cukkini

Se perc alatt összedobhatod ezt a krémes rakottast: a cukkinit kockázd fel, öntsd rá a tojásos alapot, szórd meg sajttal, majd told a sütőbe. Kevés ennél egyszerűbb étel létezik, ami ráadásul még tápláló és finom is. A cukkini kisült levétől lesz szaftos a fogás, de ha szeretnéd, tejszínnel is krémesebbé teheted. A cukkini viszonylag semleges ízű, érdemes feldobni különféle zöldfűszerekkel is.  

37807559 2885183 046182f1080980c55d58177d7e2907a6 wm

Rakott zöldbab

Ha kicsit karakteresebb ízű zöldséggel dolgoznál, cukkini helyett zöldbabot használj. A hüvelyest besamelmártással kell összeforgatni, majd ropogós panko morzsával, sajttal és pirított hagymával megszórni. Kiadós köretként, de könnyed főételként is tálalhatod, sőt, akár baconkockákat is keverhetsz a besamelbe, hogy igazán gazdag legyen. 

rakottas2

Padlizsános rakott krumpli

Áttérve a klasszikusokra, nem maradhat ki a felsorolásból a rakott krumpli sem, azonban nem csak a hagyományos receptet érdemes elkészíteni, hanem a padlizsánnal bővített verziót is. A görög muszakára is hasonlít, de attól is eltér több ponton, ugyanis a krumplit és a padlizsánt darált hússal, feta sajttal és paradicsomszósszal kell rétegezni. Igazán laktató, tartalmas, ízekben gazdag fogás lesz a végeredmény, megéri rászánni az időt.

29092019 2cf695feb876c822d7a0674bb2281aa6 wm

Rakott kel

A következő klasszikus nem más, mint a rakott kel. A tartalmas rakottasból nem szabad kispórolni a tejfölt, minél több kerül bele, annál finomabb lesz. Ha egyébként nem kedveled a kelt, akkor is készítsd el ilyen formában, egész biztosan megszereted majd. Bár a hagyományos receptben tejföl zárja a rakottast, próbáld ki panko morzsával is, isteni lesz. 

38116707 2908209 804b7af6297ce85e0206341b23203749 wm

Rakott karfiol

Természetesen a rakott karfiolnak is helyet kell kapnia a listában, darált hússal és rizzsel kell rétegezni a puha zöldséget. A húshoz pörköltalapot kell készíteni, hogy jó szaftos legyen a rakottas, de a sok tejföl és a sajt sem hiányozhat belőle. Bár rakott karfiolt csak nagy adagban lehet elkészíteni, nem fogod megbánni, másnap is ugyanolyan finom lesz.

Fotók: Getty Images, Sági Zsófia, Szász Eszter, Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük