Isteni rakott tészta ricottával és paradicsommal: vajpuha csirkemell is gazdagítja

csirkésrakotttészta
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A paradicsomszósztól szaftos, a ricottától krémes, a tésztától és a csirkétől pedig laktató az alábbi fogás.

Tartalmas, szaftos és nagyon sajtos ez a rakott tészta, amelyet vajpuha, fűszeres csirkemell, ricotta és bazsalikomos paradicsomszósz is gazdagít. Utóbbit elkészítheted házilag is, ha több időd van, de jobb minőségű boltival is tökéletes lesz. 

A húst és a tésztát is elő kell készíteni, utóbbit elég félpuhára főzni, a sütőben még puhulni fog. A csirkemellet fűszerezd, majd süsd fehéredésig, az sem baj, ha itt-ott picit lepirítod. Ha elkészült, melegítsd össze a paradicsomszósszal, majd öntheted is a tepsibe, a sütőben érnek majd össze az ízek. 

A krémességről a ricotta gondoskodik, a kétféle sajtért pedig a sajtrajongók lesznek nagyon hálásak. Hogy a rakott tészta ne legyen száraz, ne főjön el a leve, fedő alatt kell sütni, csak az utolsó pár percben pirítsd rá a sajtot. A fedőt/fóliát érdemes lekenni olajjal, hogy ne ragadjon rá az olvadt sajt sülés közben.

Ricottás rakott tészta

csirkésrakotttészta2

Hozzávalók 8 személyre:

  • 500 gramm rigatoni tészta
  • 1 kilogramm csirkemellfilé
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál bazsalikom
  • 1 teáskanál oregánó
  • ízlés szerint só, bors
  • 0.5 teáskanál chilipehely
  • 800 gramm paradicsomszósz (bazsalikomos)
  • 370 gramm ricotta
  • 300 gramm mozzarella sajt
  • 50 gramm parmezán
Recept idők

Elkészítés:

A tésztát főzzük félpuhára forrásban lévő, sós vízben. 2-3 perccel a csomagoláson megadott idő előtt szűrjük le. A főzővizéből tegyünk félre 1,5 decit.

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

Amíg készül a tészta, a csirkemellet tisztítsuk meg, kockázzuk össze.

Forrósítsunk olívaolajat egy serpenyőben, dobjuk rá a húst. Sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg oregánóval és bazsalikommal, illetve chilipehellyel. Fehéredésig süssük. Sütés közben levet enged majd, várjuk meg, amíg az elpárolog, kapcsoljuk feljebb alatta a lángot. Az sem baj, ha itt-ott picit lepirul. 

Öntsük rá a paradicsomszószt és a főzővizet a húsra, melegítsük őket össze, ha gyöngyözni kezd, kapcsoljuk le alatta a lángot. 

Készítsünk elő egy legalább 25x35 centis tepsit, majd öntsük bele a paradicsomos csirkét. Szórjuk rá a főtt tésztát, a ricottát, keverjük alaposan össze. Szórjuk meg a tetejét mozzarellával és parmezánnal. Fedjük le a tepsit fóliával vagy tetővel. A fólia/tető belső oldalát picit olajozzuk meg, hogy a sajt ne ragadjon majd rá. 

Toljuk a sütőbe 20 percre, majd fólia nélkül még tegyük vissza 5 percre, ha van, grillfunkcióra, míg a sajt megpirul.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük