Rizskoch, ahogy a nagymamád készítette
Klasszikus rizskoch
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Így készíts otthon dubaji pisztáciás csokit: gasztroajándéknak is tökéletes
Krémes, mexikói forró csoki: pikáns fűszer is kerül bele
Fűszeres narancslekvár: nem hiányozhat az ünnepi asztalról
Ropogósra sült tört burgonya: parmezán pirul a tetején
Zselés szaloncukrokat teszteltünk: nem a legdrágább győzött
Ha azt mondom, rizskoch, alighanem kivétel nélkül mindenkinek beugrik egy réges-régi emlék
Remélem, szép emlék, mert ebben a posztban arról lesz szó, hogy hogyan készül a rizskoch, jé.
Az alap ötlet tulajdonképpen annyi, hogy a tejberizst kissé lazábbá, szellősebbé tesszük a tojásfehérjével (a sárgájával meg összefogjuk), és sütőben gusztusos pirosra sütjük. Most, hogy így demisztifikáltuk a történetet, alighanem simán bele mersz kezdeni, még akkor is, ha nincs különösebb tapasztalatod a konyhában. Ha meg van, akkor pláne.
Erősen nagymama-vonalas recept. A rizskoch olyan jó kis békebeli, nem csak édességnek megy el, de egy tartalmasabb leves után simán főételnek is. Nem egy villámkaja, de a tényleges munka nem túl sok vele.
Tejberizzsel indul
Főzünk egy jó kis tejberizst, de ezúttal vigyázva kavargatjuk, hogy ne törjenek össze a rizsszemek, attól lesz szép. A tojásfehérje habtól pedig szellős, laza, kellemes. Már csak egy kérdés van: mazsolával, vagy mazsola nélkül? Szerinted?
Klasszikus rizskoch
Hozzávalók 4 adaghoz
- 25 dekagramm rizs, lehetőleg kerekszemű
- 1 liter tej
- 2 deciliter víz
- 12 dekagramm mazsola
- 2 darab citrom héja
- 1 evőkanál vaníliaesszencia
- 4 darab tojás, kettéválasztva
- 5 dekagramm vaj
Elkészítés:
Mivel nem tanácsos nagyon kevergetni, hogy a rizs ne málljon szét, néha elzárjuk alatta, aztán újra alárottyantunk, és csak nagyon ritkán forgatjuk át, óvatosan. Így nagyjából egy órába telik, mire puha lesz, és beissza az összes levet.
Amikor ez megvan, félretesszük hűlni. Langyosra kell hűteni, hogy ne főzze meg a tojásokat, amikor belekeverjük.
A tojásokat szétválasztjuk, és a sárgákat elkeverjük a megolvasztott, de már nem forró vajjal.
A fehérjékből kemény habot verünk.
A langyos rizshez keverjük a tojássárgás masszát, szépen egyenletesre.
Hozzáforgatjuk a kemény fehérjehab harmadát, elkeverjük, kívülről befele, alulról felfele.
Amikor ezzel fellazítottuk, még mindig óvatosan hozzáadjuk a maradék fehérjehabot, és azzal is elkeverjük, ugyanúgy.
Az egészet vajazott, lisztezett formába öntjük, vagy érdemes sütőpapírt szabni alá, mert hajlamos leragadni.
180 fokon egy órát sül, alsó felsőn, nem légkeverésen. Ha nagyon pirulna, rá kell dobni lazán egy alufóliát.
Amikor megsült, egy kicsit várni kell még vele szeletelés előtt, hogy zömülhessen, így nem fog szétesni.
Enni lehet magában, porcukorral megszórva, (rummmal elkevert) baracklekvárral, csokiöntettel, málnaszörppel, akárhogy.