Könnyű rizspuding banánnal és áfonyával: a tejszíntől sokkal krémesebb lesz
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A rizses desszert friss gyümölccsel és fahéjjal megszórva lesz igazán finom.
A rizsből nem csak köreteket lehet készíteni, különböző édességek alapja is lehet. Készülhet belőle ropogós bundájú rizsfánk vagy isteni rizspuding friss gyümölccsel kínálva.
A rizspuding akkor igazán csábító, ha krémes. A tökéletes állagnak két titka van: a tej és a tejszín. A legtöbb receptben vízben puhulnak a rizsszemek, utána tejjel öntik fel a desszertet. A vizes verziónál előfordulhat, hogy pergősebb lesz a rizs, ezért az a legjobb választás, ha víz helyett tejben fő, aztán kerül rá a tejszín, amitől sokkal krémesebb lesz a végeredmény. A rizspudingot sokféleképpen lehet kínálni, kakaót, csokikrémet, karamellt és lekvárt is lehet a tetejére csorgatni, azonban friss gyümölcsökkel és fahéjjal megszórva a legfinomabb.
Rizspuding banánnal és áfonyával
Hozzávalók 4 személyre
- 15 dekagramm rizs
- 2.5 deciliter tej
- 5 deciliter tejszín
- 10 dekagramm cukor
- 1 csipet só
- 1 darab tojás
- 1 evőkanál vaj
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 darab banán
- 2 marék áfonya
- 1 teáskanál fahéj
- méz ízlés szerint
Elkészítés:
A tejet magas falú edényben forraljuk fel, majd amikor felforrt, öntsük bele a rizst, keverjük el benne, majd pároljuk alacsony hőfokon 15-20 percig. Amikor a tejet magába szívta, öntsük fel 4 deciliter tejszínnel, keverjük hozzá a sót, cukrot és közepes láng felett főzzük krémesre (15-20 perc).
A maradék tejszínt keverjük össze a tojással, utána öntsük a rizshez és főzzük még 2-3 percig, miközben folyamatosan kevergessük.
Az elkészült rizspudingba keverjük bele a vajat és a vaníliás cukrot, tálalásnál szórjunk rá fahéjat, tegyük rá banánt és áfonyát, ha szeretnénk, ízlés szerint mézet is lehet rá csorgatni.
Fotó: Getty Images