![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
A csodás kheer receptje: illatos rizspuding házilag, kardamommal készítve
![kheercover](https://kep.index.hu/1/0/3174/31747/317473/31747393_2436337_640c2a492691e27d5a1caeb5881ad75c_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Kardamom és illatos rózsavíz teszi különlegessé a rizskelyhet, tálalásnál dzsemmel vagy magvakkal megszórva kínálhatjuk.
Az egyszerű rizspuding nem összekeverendő a tejberizzsel, a rizspuding sokkal krémesebb, hűtőben 4-5 napig gond nélkül tárolható. A krémes desszert sokféleképp tálalható, ha igazán édesszájúak vagyunk, válasszunk ízlésünknek megfelelő dzsemet és kanalazzunk belőle a rizspuding tetejére, ha azonban másra vágyunk, lekvár helyett magvak kerülhetnek a finomságra.
A rizspuding nagyon kedvelt desszert Indiában, a kheer nem hiányozhat egy ünnepi asztalról sem. A csodás kehelyért nem kell Indiába utaznunk, otthon mi is elkészíthetjük: az indiai életérzésről és ízekről a kardamom és a rózsavíz gondoskodik, de nyugodtan csempészhetünk sáfrányt is a rizspudingba, ettől kellemes sárgás árnyalatot fog kapni a kheer.
A rizspuding elkészítésénél fontos, hogy miután felforrt a tejszín, hagyjuk kihűlni, mielőtt továbbdolgoznánk vele, így tökéletesen átveszi a kardamom egyedülálló ízét, attól pedig nem kell tartanunk, hogy megbőrösödik a tejszín, hiszen úgyis leszűrjük.
Kheer
![kheerct](https://kep.index.hu/1/0/3174/31747/317473/31747385_ee49dc345b9ff18b0931830b82731557_wm.jpg)
Hozzávalók 4 személyre
- 300 milliliter tejszín
- 10 szem kardamomhüvely
- 100 gramm cukor
- 200 gramm rizs
- 1 csipet só
- 1 teáskanál rózsavíz
- 4 deciliter víz
Elkészítés:
A tejszínt lábasba öntjük, hozzáadjuk a kardamomhüvelyeket és a cukrot, kis lángon addig kevergetjük, míg a cukor felolvad. Ha a tejszín forrni kezd, a lábast levesszük a tűzhelyről, fedő alatt egy órát pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek.
A rizst másik lábasba tesszük, 4 deciliter vízzel és egy csipet sóval felforraljuk, majd kis lángon, fedő alatt 15 percig pároljuk, ezután levesszük a tűzhelyről és fedő alatt 5 percig állni hagyjuk. Pihenés után a rizst tálcára terítjük, hagyjuk teljesen kihűlni.
A kihűlt tejszínt átszűrjük, hozzáadjuk a rózsavizet, elkeverjük benne. A kihűlt rizshez keverjük a tejszín felét. A rizst fedjük le, 2-3 órára tegyük hűtőbe.
Tálalásnál keverjük a maradék tejszínt a rizshez, magvakkal megszórva vagy lekvárral tálaljuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!