A csodás kheer receptje: illatos rizspuding házilag, kardamommal készítve

kheercover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Kardamom és illatos rózsavíz teszi különlegessé a rizskelyhet, tálalásnál dzsemmel vagy magvakkal megszórva kínálhatjuk.

Az egyszerű rizspuding nem összekeverendő a tejberizzsel, a rizspuding sokkal krémesebb, hűtőben 4-5 napig gond nélkül tárolható. A krémes desszert sokféleképp tálalható, ha igazán édesszájúak vagyunk, válasszunk ízlésünknek megfelelő dzsemet és kanalazzunk belőle a rizspuding tetejére, ha azonban másra vágyunk, lekvár helyett magvak kerülhetnek a finomságra.

A rizspuding nagyon kedvelt desszert Indiában, a kheer nem hiányozhat egy ünnepi asztalról sem. A csodás kehelyért nem kell Indiába utaznunk, otthon mi is elkészíthetjük: az indiai életérzésről és ízekről a kardamom és a rózsavíz gondoskodik, de nyugodtan csempészhetünk sáfrányt is a rizspudingba, ettől kellemes sárgás árnyalatot fog kapni a kheer.

A rizspuding elkészítésénél fontos, hogy miután felforrt a tejszín, hagyjuk kihűlni, mielőtt továbbdolgoznánk vele, így tökéletesen átveszi a kardamom egyedülálló ízét, attól pedig nem kell tartanunk, hogy megbőrösödik a tejszín, hiszen úgyis leszűrjük.

Kheer

kheerct

Hozzávalók 4 személyre:

  • 300 milliliter tejszín
  • 10 szem kardamomhüvely
  • 100 gramm cukor
  • 200 gramm rizs
  • 1 csipet
  • 1 teáskanál rózsavíz
  • 4 deciliter víz
Recept idők

Elkészítés:

A tejszínt lábasba öntjük, hozzáadjuk a kardamomhüvelyeket és a cukrot, kis lángon addig kevergetjük, míg a cukor felolvad. Ha a tejszín forrni kezd, a lábast levesszük a tűzhelyről, fedő alatt egy órát pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek.

A rizst másik lábasba tesszük, 4 deciliter vízzel és egy csipet sóval felforraljuk, majd kis lángon, fedő alatt 15 percig pároljuk, ezután levesszük a tűzhelyről és fedő alatt 5 percig állni hagyjuk. Pihenés után a rizst tálcára terítjük, hagyjuk teljesen kihűlni.

A kihűlt tejszínt átszűrjük, hozzáadjuk a rózsavizet, elkeverjük benne. A kihűlt rizshez keverjük a tejszín felét. A rizst fedjük le, 2-3 órára tegyük hűtőbe.

Tálalásnál keverjük a maradék tejszínt a rizshez, magvakkal megszórva vagy lekvárral tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük