A ropogós finomság ajándékba is tökéletes – Illatos fahéjas keksz az ünnepekre
Cikkek
Isteni, pillekönnyű túrófánk: kelesztés nélkül készül
Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom
Ropogós
Laktató quinoás szivárványsaláta: ebédként is helytáll
Narancsos-csokis márványos sütemény: nagyon omlós a tésztája
Szaftos, darált húsos raguval kevert tészta: gyorsan és egyszerűen készül
Így használd profin a késélezőt: mutatjuk a lépéseket
Sokmagvas kréker pofonegyszerűen: mártogatós mellé a legjobb
Bár a fahéj az év minden napján használható, mégis a legtöbb háztartásban a karácsonyhoz köthető - íze és illata miatt tökéletes az ünnepi légkör megteremtéséhez.
Szinte nincs olyan sütemény, amelyhez ne illene ez a melegítő fűszer. A fahéj nagyon intenzív ízű, elég egy kis cukorral összekeverni, majd különböző tésztákra szórni - fánkokat vagy kekszeket is érdemes meghempergetni benne, filléres finomságok készülhetnek belőle.
Az egyik ilyen pénztárcabarát nagy kedvenc a fahéjas keksz: szerény hozzávalókból készül, tökéletes vendégváró, karácsonykor ajándékba is adható vagy dekorelemként is felhasználható.
Ropogós fahéjas keksz
Hozzávalók 25 darabhoz
Tészta:
- 12 dekagramm vaj
- 10 dekagramm cukor
- 1 darab tojás
- 1 csapott teáskanál sütőpor
- 25 dekagramm liszt
A hempergetéshez:
- 1 evőkanál cukor
- 1 csapott evőkanál fahéj
- porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
A puha vajat a cukorral keverjük habosra, majd dolgozzuk hozzá a tojást.
A lisztet és a sütőport is keverjük össze, majd adjuk a vajas keverékhez. A tésztát lefedve vagy becsomagolva tegyük hűtőbe pihenni 30 percre.
A masszát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki, majd tetszőleges formával szúrjuk ki - kis gombócokat is formázhatunk -, majd a fahéjas cukor keverékében hempergessük meg őket. Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire őket (ha a masszából gombócokat formáztunk, a sütőpapírra helyezés után tenyérrel vagy egy pohár talpával lapítsuk ki őket). A kekszeket 180 fokos előmelegített sütőben 12-14 perc alatt süssük készre, ha szeretnénk, porcukorral megszórhatjuk őket.
Fotó: Getty Images