A ropogós finomság ajándékba is tökéletes – Illatos fahéjas keksz az ünnepekre

fahéjascover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Bár a fahéj az év minden napján használható, mégis a legtöbb háztartásban a karácsonyhoz köthető - íze és illata miatt tökéletes az ünnepi légkör megteremtéséhez.

Szinte nincs olyan sütemény, amelyhez ne illene ez a melegítő fűszer. A fahéj nagyon intenzív ízű, elég egy kis cukorral összekeverni, majd különböző tésztákra szórni - fánkokat vagy kekszeket is érdemes meghempergetni benne, filléres finomságok készülhetnek belőle.

Az egyik ilyen pénztárcabarát nagy kedvenc a fahéjas keksz: szerény hozzávalókból készül, tökéletes vendégváró, karácsonykor ajándékba is adható vagy dekorelemként is felhasználható.

Ropogós fahéjas keksz

fahéjasct

Hozzávalók 25 darabhoz

Tészta:

  • 12 dekagramm vaj
  • 10 dekagramm cukor
  • 1 darab tojás
  • 1 csapott teáskanál sütőpor
  • 25 dekagramm liszt

A hempergetéshez:

  • 1 evőkanál cukor
  • 1 csapott evőkanál fahéj
  • porcukor a szóráshoz
Recept idők

Elkészítés:

A puha vajat a cukorral keverjük habosra, majd dolgozzuk hozzá a tojást.

A lisztet és a sütőport is keverjük össze, majd adjuk a vajas keverékhez. A tésztát lefedve vagy becsomagolva tegyük hűtőbe pihenni 30 percre.

A masszát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki, majd tetszőleges formával szúrjuk ki - kis gombócokat is formázhatunk -, majd a fahéjas cukor keverékében hempergessük meg őket. Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire őket (ha a masszából gombócokat formáztunk, a sütőpapírra helyezés után tenyérrel vagy egy pohár talpával lapítsuk ki őket). A kekszeket 180 fokos előmelegített sütőben 12-14 perc alatt süssük készre, ha szeretnénk, porcukorral megszórhatjuk őket.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük