Fahéjas-cukros mandula házilag: a kedvenc téli csemege otthon készítve is ellenállhatatlan lesz

cukrosmandula2
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Azt biztosan tudod, milyen nehéz neki ellenállni, de azt talán nem, milyen könnyű házilag elkészíteni ezt a fahéjas, édes ropogtatnivalót.

Évről évre, amint beköszönt az ünnepi szezon, a terekre költöző vásárokat elönti a fahéj édes illata, azonnal bűnbe csábítanak a roppanós cukormázba forgatott magvak. Bár idén másképp alakult az ünnep, elmaradt a karácsonyi forgatag, a fahéjas nassolnivalóról nem kell lemondanod.

Nem is hittem volna, hogy ilyen egyszerű házilag elkészíteni, majd egy barátnőm - akit nem úgy ismertem, hogy cukrász-tehetség - elárulta a receptet, és azóta minden karácsonykor szorgalmasan pirítom a magvakat. Ez az édesség olyan finom, hogy az első falat után nehéz abbahagyni, viszont a kalóriákra figyelni kell, mert a cukrozott olajos magvak nem kifejezetten diétásak - bár karácsonykor egy kis plusz kalória is belefér. 

Ha szeretnéd a barátokat is meglepni ezzel a finomsággal, csomagold kis befőttesüvegekbe, díszítsd egy fenyőággal és a siker garantált.

Fahéjas-cukros mandula

fahéjasmandula2

Hozzávalók 1 adaghoz:

  • 20 dekagramm héj néküli mandula
  • 0.5 bögre kristálycukor
  • 0.5 bögre nádcukor
  • 1 kisebb darab tojásfehérje
  • 0.5 evőkanál víz
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 mokkáskanál őrölt gyömbér
  • 0.5 mokkáskanál őrölt szerecsendió
  • 0.5 mokkáskanál
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 130 fokra.

Egy tálban a tojásfehérjét a vízzel verjük laza habbá, majd forgassuk bele a mandulákat. Nem feltétlenül szükséges héj nélküli mandulát vásárolni, mivel nagyon egyszerűen meg lehet a szemeket szabadítani a héjuktól blansírozással.

Egy másik tálban keverjük össze a cukrokat a fűszerekkel, majd a tojáshabos mandulákat forgassuk bele és alaposan keverjük át, hogy minden szem mandulát vastagon bevonjon a cukormáz.

Egy sütőpapírral bélelt tepsiben terítsük szét a cukorbevonatos mandulákat, majd süssük 130 fokon egy órán keresztül. Közben 15 percenként forgassuk, rázzuk át, hogy egyenletesen piruljanak.

Amikor a cukor elkezd karamellizálódni és aranybarnán bevonja a szemeket, vegyük ki a sütőből, várjuk meg, míg kihűl, utána azonnal fogyaszthatjuk.

Fotó: Kiss Marietta Panka

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük