
Így süss ropogós kenyeret házilag: 5 hozzávalóból készül

A kenyérkészítés még sosem volt ilyen egyszerű: mindössze 5 hozzávalóból készítheted el ezt a ropogós csodát, és elfelejtheted a bolti változatokat.
A kenyérsütés nem feltétlenül kell, hogy bonyolult és izzasztó művelet legyen, hiszen az egésznek az a célja, hogy a boltinál finomabb, táplálóbb és persze pénztárcabarátabb pékáru kerüljön az asztalra.
Ehhez hoztam most egy egyszerű, mindössze 5 hozzávalós (és ebben a só és víz is benne van!) receptet, amelynek a segítségével kezdőként is foszlós belsejű és roppanós héjú kenyeret süthetsz.
A házi kenyérsütéshez a legjobb, ha egy nagyobb, öntöttvas edényt használsz, de ennek hiányában bármilyen tepsi megfelel.
Annak érdekében, hogy a kenyér külseje kellemesen ropogós, ne pedig szálas textúrájú legyen, tegyél egy vízzel töltött edényt is a sütőbe. A belőle felszabaduló gőz azt eredményezi, hogy a külseje kevésbé vastag, a belseje viszont foszlósabb és légiesebb marad.
A megadott alapanyag-mennyiség egy nagy kenyérre vagy 2-3 kisebb cipóra elegendő.
Ropogós házi kenyér

Hozzávalók 1 darabhoz
- 750 g kenyérliszt (és kevés a dagasztáshoz)
- 12 g instant élesztő
- 2 ek cukor
- 3 tk só
- 500 ml langyos víz
Elkészítés:
Keverjük össze a vizet, az élesztőt és a cukrot, és hagyjuk, hogy 5-10 perc alatt felfusson.
Közben egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet és a sót, a közepén alakítsunk ki egy mélyedést, és öntsük bele az élesztős vizet. Keverjük össze, hogy a tészta teljesen összeálljon.
Borítsuk a tésztát egy lisztezett felületre (vagy használjuk tovább a tálat), és 8-10 percig dagasszuk. A tészta selymes és ruganyos állagú kell, hogy legyen: ha nagyon folyékony vagy nagyon ragacsos lenne, adjunk hozzá még egy kevés lisztet.
Olajozzuk ki a tál alját és oldalát, és tegyük vissza a tésztát. Takarjuk le, és meleg helyen pihentessük egy órát, amíg a térfogata a duplájára nő.
Vegyük ki a tálból, ismét dagasszuk néhány percig, majd formázzuk meg a kenyeret: készülhet egy nagy kenyér is, de a tésztát 2-3 darabra vágva kisebb cipókat is süthetünk. Tegyük a tésztát belisztezett öntöttvas edénybe, vagy tetszés szerinti sütőformába.
Ismét pihentetés következik: takarjuk le a tésztát konyharuhával, és hagyjuk, hogy újabb 1 óra alatt a duplájára nőjön.
Közben melegítsük elő a sütőt 200 fokra, és 45 perc alatt süssük meg a kenyeret. Akkor van készen, ha a héját megkopogtatva üreges hangot hallunk.
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!