Kenyérsütés otthon: finomabb és tovább marad friss, mint a bolti

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Kenyérsütés otthon? Elsőre macerásnak hangzik, ráadásul a szupermarketekben már annyiféle pékárut lehet kapni, minek vesződjünk még ezzel is otthon. De aki így gondolja, még sosem érezte az éppen sülő kenyér illatát, és nem harapott bele a frissen sült kenyér ropogós héjába. 

Ráadásul a házi kenyér már csak azért is egészségesebb, mint a bolti, mert biztosan tartósítószer- és egyéb adalékanyag-mentes. És nagyon klassz dolog a családnak vagy a vendégeknek saját készítésű kenyérrel kedveskedni. 

Dagasztás

A jó házi kenyérnek, mint ahogy minden kelt tésztás ételnek a titka a dagasztás és a kelesztés. A porból készült élesztőt elég, ha a tésztába keverjük és úgy dagasztjuk, de ha friss élesztővel dolgozunk, futtassuk fel egy kis cukros langyos vízben vagy tejben, úgy hamarabb megkel. Először kézzel dagasszuk át a tésztát, csak utána tegyük bele a dagasztógépbe. Ha nincs dagasztógépünk, akkor sem kell csüggedni, kézzel is tökéletesen meg tudjuk gyúrni.

A fő alapanyagok

A kenyérhez mindössze négy összetevő kell: liszt, élesztő, só és szőlőolaj. Fél kilogramm liszthez 5 gramm élesztővel, valamint 20 milliliter szőlőolajjal számoljunk, és ízlés szerint sózzunk. 

hazi kenyer11200x800

Ujj-teszt?

A legfontosabb szabály, hogy minél tovább dagasztjuk, annál ruganyosabb lesz a kenyér. Ezután következik az úgynevezett ujj-teszt. A hüvelykujjunkkal nyomjuk be a tésztát, ha visszaugrik, akkor kezdhetjük keleszteni. Tegyük egy műanyag edénybe, és takarjuk le tiszta konyharuhával. 

Formázás

Egy óra elteltével vegyük ki a megkelt tésztát, nyújtsuk meg és lazítsuk, majd a két végét hajtsuk a közepébe. A szélét alaposan dolgozzuk el, hogy jobban tartsa a formát. Fentről tekerjük magunk felé, közben hüvelykujjal igazgassuk, hogy jó szoros, tömör tésztát kapjunk. Ezután formáljunk belőle kívánt alakzatokat, lehet kenyeret, de akár kiflit vagy zsemlét is.

hazi kenyer1200x800

Sütés

Ezután kelesszük a kenyeret még egy órát meleg helyen, letakarva. Egy óra múlva a tészta tetejét szórjuk meg liszttel, vagdaljuk be, majd süssük 240 fokon 30 percig. Amennyiben tökéletesen ropogós héjat szeretnénk, öntsünk egy bögre vizet a sütőbe. Fél óra után vegyük ki, és hagyjuk hűlni 10 percig.

Ha a kenyér alját megkopogtatva tompán kongó hangot hallunk, a kenyerünk tökéletes.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük