Gluténmentes kenyér házilag: tele van rosttal és nagyon tartalmas

Glutenmentes kenyer mandulaliszt
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Tömör és tartalmas kenyeret süthetsz otthon, és mindehhez csupán egy kalácsformára lesz szükséged.

Bármilyen diétába is fogsz, a kenyérről nem kell lemondanod, mindössze megválogatnod a hozzávalóit. Sorsfordító felfedezés lesz rájönni, hogy ez a pékáru igenis lehet egészséges, rostban és fehérjében gazdag, illetve még gluténmentes is.

A tartalmas hozzávalók miatt ne számíts arra, hogy olyan állaga lesz, mint egy légies bagettnek, azonban ha egyszer megkóstolod, akkor (fűszeres íze és könnyű elkészíthetősége mellett) épp a tömörsége miatt fogsz beleszeretni.

A megadott mennyiségek egy kb. 12x25 cm-es sütőformára elegendők. Nagyobb tepsiben is sütheted, akkor viszont laposabb lesz a kenyér.

Gluténmentes kenyér

Glutenmentes kenyer mandulaliszt 1

Hozzávalók 1 darabhoz

  • 150 g mandulaliszt (zsírszegény)
  • 100 g zabpehelyliszt
  • 35 g őrölt lenmag
  • 300 ml meleg víz
  • 1 tk
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 1 tk sütőpor
  • 3 ek olaj
  • 1 tk almaecet
  • 1 tk szárított kakukkfű (opcionális)
  • 1 tk szárított rozmaring (opcionális)
Recept idők

Elkészítés:

150 ml vízben keverjük el az őrölt lenmagot, és hagyjuk, hogy 10 perc alatt besűrűsödjön.

Egy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd csepegtessük bele az olajat, a lenmagkeveréket és az almaecetet, és kis adagokban a maradék vizet. Dolgozzuk őket össze, és ha szükségesnek látjuk, adjunk a masszához 2-3 evőkanálnyi vizet. (Nem kell megijedni, normális, hogy a tészta nagyon sűrű.)

Kanalazzuk egy sütőpapírral bélelt tepsibe, simítsuk egyenletesre a felszínét, és 180 fokra előmelegített sütőben süssük 45-50 percig. 

Ellenőrzésképpen szúrjunk bele egy fogpiszkálót: ha anélkül ki tudjuk húzni, hogy a tészta ráragadna, akkor a kenyér elkészült.

Tipp: az említett fűszerek mellett kipróbálhatod fekete olajbogyóval vagy szárított paradicsommal is.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük