A legropogósabb steakburgonya receptje: ezekkel a trükkökkel biztos a siker

Steakburgonya-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nincs is jobb köret egy ízletes és ropogós külsejű steakburgonyánál. Ahhoz, hogy ezt elérd, mutatjuk a legjobb trükköket.

Igazán jó steakburgonya nem készülhet anélkül, hogy a krumplit elő ne főznéd. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy teljesen meg kell puhulniuk, csupán szükségük van pár percnyi hőkezelésre ahhoz, hogy a felszínük felpuhuljon. Ez azért lényeges, mert csak így tudják jól magukba szívni a fűszereket, és ha egy edényben összerázod őket, akkor durva felületeket hozhatsz létre, ami még roppanósabbá teszi a végeredményt.

A következő tippre talán nem gondoltál, de sok séf és gasztroblogger esküszik rá: az előfőzés után 20 percig fedő nélkül pihentesd a kumplikat a hűtőben. A hideg, száraz levegő kiszárítja a felszínüket, ami szintén segít a roppanósabb textúra elérésében.

És végül még egy fontos lépés: a krumplikat többnyire egyforma méretűekre darabold, így elkerülheted, hogy némelyik nyers maradjon, a többi viszont megégjen.

Ropogós steakburgonya

Steakburgonya

Hozzávalók 6 személyre

  • 1 kg krumpli
  • 2 ek liszt
  • 1 tk
  • 1 tk bors
  • 0.5 tk paprika
  • 100 ml olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 5 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 3 szál friss rozmaring apróra vágva
Recept idők

Elkészítés:

A krumplikat hámozzuk meg, és vágjuk egyforma darabokra. Tegyük őket enyhén sós, forrásban lévő vízbe, és főzzük őket 4-5 percig. 

Szűrjük le, tegyük vissza az edénybe, és hagyjuk, hogy néhány perc alatt elpárologjon róluk a nedvesség. Szórjuk rájuk a lisztet, a sót, borsot és paprikát, és fedő alatt alaposan rázzuk össze.

Vegyük le a fedőt, és tegyük őket 20 percre a hűtőbe. Közben egy serpenyőben hevítsük fel az olajat, és dinszteljük meg benne a hagymát, a fokhagymát, majd adjuk hozzá a krumplit és a rozmaringot. 

3-4 percig pirítsuk őket közepes hőfokon, hogy aranybarnák legyenek, majd tegyük át egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, és 180 fokon süssük 30-35 percig.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük