
Egyszerű, húsmentes rakott krumpli: tartalmas ebéd egészségesen

Hús nélkül nem nehéz rakott krumplit készíteni, hiszen csak a kolbászt kell kihagyni belőle, a teljesen növényi verzió azonban már összetettebb feladat, hiszen a krumplit leszámítva az étel minden más összetevője állati eredetű. Azonban nem lehetetlen. Mutatjuk is!
A rakott krumpli az egyik kedvenc magyaros ételünk, végtelen a variációk száma, ahogy elkészíthető, és szinte minden verziója telitalálat. Más nemzetek konyhájában is megtalálhatók hasonló receptek, így például a francia burgonyagratin szintén egy rakott változat, azonban a magyarossal ellentétben a krumplit itt vékony karikákra szeletelik, és tejszínes-sajtos szószban sütik meg.
A klasszikus magyaros ízvilágot idéző rakott krumpliba a tojást tofu helyettesíti, ami gazdagon, rántotta formájában kerül az ételbe. A receptet itt találod hozzá. Ehhez a recepthez pedig érdemes füstölt tofut választani, mert bármilyen hihetetlenül is hangzik, de a tojásos íz mellett így füstölt szalonnás jegyek is jelen lesznek az ételben.
A tejfölt és a vajat könnyedén pótolhatod növényi alternatívákkal, és ha ragaszkodsz a megszokott állaghoz, akkor reszelt növényi sajttal is megszórhatod a krumpli tetejét, azonban enélkül is mesés lesz a végeredmény.

Megjelent Mentes Anyu 3. könyve!
Mentes Anyu elismert szakmai csapatával együtt összeállította a mentes étkezések 50 legjobb receptjét, hogy multikulináris élményekkel örvendeztesse meg a különleges étrendet követő érdeklődőket.
A könyvet, a korábbi kötetekkel együtt, a FeminaShopban lehet megvásárolni, kizárólag online.
Promóció
Húsmentes rakott krumpli

Hozzávalók 6 személyre
- 1.5 kg krumpli (főzni való)
- 300 g tofurántotta (korábbi recept szerint)
- 300 g növényi tejföl (vegaföl)
- 150 ml növényi ital
- 3 ek sörélesztőpehely
- 2 ek olívaolaj
- 0.5 tk só
- 0.25 tk bors
- reszelt növényi sajt (opcionális)
Elkészítés:
A krumplit mossuk meg, és sós vízben, héjában főzzük puhára.
Közben készítsük el a tofurántottát az itt leírt módon.
Készítsük el a hamis sajtos-tejszínes szószt: a növényi tejfölt keverjük el a sörélesztővel, a só felével és a növényi itallal.
Ha a krumpli langyosra hűlt, hámozzuk meg. Olajozzunk ki egy közepes jénai tálat vagy tepsit, és karikázzunk bele egy réteg krumplit (kb. harmadát), kevés sóval és borssal szórjuk meg, kanalazzuk rá a tofu felét, a tejfölös öntet harmadát, majd ismételjük meg a folyamatot úgy, hogy a rakás tetejére egy réteg krumpli és a tejfölös öntet kerüljön. Így biztosan nem szárad ki a tofuréteg. Tetszés szerint reszelt sajttal is megszórhatjuk.
Süssük 180 fokon fél órát.
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!