
Így lesz valóban ropogós a sült krumpli: egy hozzávaló a titka

Cikkek


Így ne használd az indukciós tűzhelyet: mutatjuk a 7 leggyakoribb hibát

Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós

Indiai korma húsmentesen, kókusztejes szósszal: tofuval készül

Légies palacsinta zabpehelyből: rostban gazdag desszert

Laktató tarhonyaleves sok zöldséggel: húsgombóc is kerül bele

Ellenállhatatlan, foszlós török pizza: ilyen finomat még nem ettél

Krémes ricotta házilag: egyszerű hozzávalókból készül a sajt
Egyszerű, mégis nélkülözhetetlen alaprecept, amellyel tényleg ropogós lesz a burgonya.
A már sokat emlegetett Kenji López videói között bukkantam rá erre a receptre, ami úgy tökéletes, ahogy van, egyetlen pontján sem érdemes változtatni. A végeredmény elképesztően ropogós, fűszeres, izgalmas, nem csak állagban, ízben is zseniális.
Mitől lesz ropogós?
A titkos hozzávaló nem más, mint a szódabikarbóna. Sós, szódabikarbónás vízben kell előfőzni a krumplit, majd sütőben pirosra sütni. Az is fontos, hogy olívaolajos mázat kapjon a burgonya, az is hozzájárul a ropogósságához.
Az olajat rozmaringgal és fokhagymával kell összemelegíteni, majd leszűrni, így a fűszerek átadják az aromáikat az olívának. A leszűrt fokhagymás alap sem megy kárba, a sütés végén a krumplihoz kell keverni, ráadásul így a fokhagyma sem kap túlzott hőkezelést a sütőben, nem lesz keserű.
Ropogós sült krumpli

Hozzávalók 8 adaghoz
- 0.5 teáskanál szódabikarbóna
- 2 kilogramm krumpli (sütni való)
- 5 evőkanál olívaolaj
- 1 marék rozmaring (friss)
- 3 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint só, bors
- 1 marék petrezselyem
Elkészítés:
A burgonyát pucoljuk meg, vágjuk negyedekbe, majd hasábokra. A rozmaringot aprítsuk össze, a fokhagymát reszeljük le.
Egy nagy lábasban melegítsünk 2 liter vizet, mikor forr, adjunk hozzá 2 evőkanál sót, a szódabikarbónát és a krumplit, alaposan keverjük össze. Ha forr, vegyük lejjebb a lángot, majd főzzük addig, míg a krumpli puha nem lesz.
Közben az olívaolajat melegítsük össze a rozmaringgal, fokhagymával és egy kis frissen őrölt borssal. Mikor a fokhagyma elkezd barnulni, vegyük le a tűzről, majd szűrjük le az olajat egy apró lyukú szitán. A rozmaringos-fokhagymás masszát tegyük félre, később még kelleni fog.
Melegítsük elő a sütőt 230 fokra.
Mikor kész a krumpli, szűrjük le, hagyjuk lecsöpögni, majd forgassuk a leszűrt olajba. Ízlés szerint sózzuk-borsozzuk. Óvatosan keverjük össze, hogy a krumpli ne nagyon törjön össze, de vonja be az olaj.
Öntsük a burgonyát egy nagy, sütőpapírral bélelt tepsibe, egyenletesen oszlassuk el, hogy ne fedjék egymást a hasábok. Első körben süssük 20 percig. Mikor letelt az idő, egy spatula segítségével óvatosan forgassuk át a krumplikat, majd tegyük vissza a sütőbe 30-40 percre, közben párszor forgassuk, rázogassuk. Mikor a krumpli aranybarna és ropogós, készen van.
A kész krumplikra kanalazzuk rá a rozmaringos fokhagymát, amit leszűrtünk, illetve szórjuk meg petrezselyemmel. Keverjük alaposan össze.
Köretként vagy nassolnivalóként tálaljuk.
Fotó: Getty Images