Kívül ropogósra, belül krémesre sült krumpli rozmaringgal: friss zöldfűszerrel a legjobb

rozmaringgal sült krumpli cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Mindössze egyféle friss zöldfűszer is elég, hogy az egyszerű sült krumplit különlegesebbé varázsold.

A sült krumplit mindenki szereti, de az egyenízű mirelitet kevésbé. Hidd el, alig lesz vele több munkád, ha frissen vásárolod és dolgozod fel. A legegyszerűbb, ha csak megpucolod, beleforgatod egy kis zsiradékba, és zöldfűszerekkel megsütöd. Ha szereted a fokhagymát, akkor ezt a változatot készítsd el, amelyhez akár mártogatós is illik.

A jó sült krumplinak az a titka, hogy a sütőben a külseje ropogósra, a belseje krémesre sül. Ebben a receptben csupán egyfajta zöldfűszert használtunk, és fokhagymától lett pikáns, de isteni lett a végeredmény. 

Rozmaringgal sült krumpli

rozmaringgal sült krumpli recept ok

Hozzávalók 6 decihez

  • 1 kilogramm krumpli (sütni való)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ág rozmaring
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • opcionális chilipor
Recept idők

Elkészítés:

A krumplikat tisztítsuk meg, pucoljuk meg és vágjuk félbe. Ha nagyobbak, negyedeljük. Lehet újkrumpliból is készíteni, ebben az esetben elég, ha megtisztítjuk, pucolni nem kell. Egy nagyobb fazékban forraljunk vizet, sózzuk meg, tegyük bele a krumplikat, és fedetlenül főzzük 10 percig. Szűrőkanállal vegyük ki őket, és tegyük egy nagyobb tálba, hagyjuk kihűlni.

Egy nagyobb serpenyőben forrósítsunk olajat. A fokhagymákat pucoljuk meg és nyomjuk össze. Tegyük a serpenyőbe, és rakjunk mellé rozmaringágakat, melegítsük kb. 1 percig, de ne égjen meg a fokhagyma. Szűrjük le az olajat, és öntsük rá a krumplikra. Ízesítsük ízlés szerint chiliporral. Öntsük vissza a serpenyőbe, forrósítsuk fel, és pirítsuk meg a krumplikat. 

Süthetjük sütőben is, ekkor az olajjal bevont krumplikat terítsük szét egy sütőpapírral bélelt tepsin, majd toljuk 200 fokra előmelegített sütőbe, és süssük 60 percig.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük