Pirosra sült, fokhagymás tepsis krumpli: krémes lesz a burgonya belseje

fsbcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A megunhatatlan burgonya fokhagymás fűszerezést kap, egyszerű, mégis nagyon ízletes köret húsok mellé, de magában, mártogatóssal is el lehet falatozni.

A krumpli szerény finomság, de ez ne tévesszen meg, hisz rengeteg ínycsiklandó ételt tehetsz belőle az étkezőasztalra. Köretek, levesek, fő- és előételek egyaránt készülhetnek belőle, de még sós sütemények tésztájában is elfér.

A világ legkedveltebb köretei krumpliból készülnek, ilyen a sült burgonya és a jó öreg krémes krumplipüré. Ha köret készül a krumpliból, egyszerűen héjastól, sütőben is elkészítheted, mennyei lesz, ha azonban kicsit különlegesebbé tennéd, akkor fokhagymával és füstölt paprikával fűszerezd. Bármilyen fajta krumplit használhatsz, arra azonban ügyelj, hogyha nagyobb krumplit választasz, azt negyedekre vágd, a parázsburgonyát pedig félben vagy egészben told a sütőbe.

Fokhagymás sült burgonya

fsbct

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 kg krumpli
  • só és bors ízlés szerint
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál füstölt paprika (opcionális)
  • kevés olívaolaj
  • 1 csokor petrezselyem (opcionális)
Recept idők

Elkészítés:

A burgonyát alaposan mossuk meg, majd méretétől függően vágjuk félbe vagy negyedekre.

A feldarabolt burgonyát tegyük keverőtálba, ízesítsük sóval, borssal és füstölt paprikával. Locsoljuk meg olívaolajjal és a finomra aprított fokhagymát is adjuk hozzá, forgassuk alaposan egybe az egészet.

A beízesített burgonyát terítsük tepsire, majd toljuk 200 fokosra előmelegített sütőbe, és 35-40 perc alatt süssük aranybarnára. Mivel minden sütő más, érdemes gyakran ránézni a krumplira, hogy pirul, lehet előbb vagy picit később készül el a megadott időtől.

Az aranybarna sült burgonyát finomra aprított petrezselyemmel megszórva tálaljuk sült húsok mellé.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük