Omlós, sajtos rúd rozmaringgal gyúrva: kelesztés és dagasztás nélkül készül
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A gusztusos sajtos rudacska zamata a rozmaringtól különleges, mivel a fűszernövény íze intenzív, elég csak egy kevéssel gazdagítani a vendégvárót.
A sajtos rúd az egyik legnagyobb kedvenc a sós sütemények közül, az a legjobb benne, hogy a tésztát bátran lehet gazdagítani reszelt sajttal, túróval és fűszernövényekkel is.
Tavasz közeledtével sokan izgatottan várják a medvehagyma szezonját, az enyhén fokhagymás zöld remekül illik pogácsa és sajtos ropogós tésztájába is. Persze télen is süthetsz sajtos finomságot, hogy minél különlegesebb legyen, rozmaringgal is dobd fel a tésztát. A finomság tetejére bőven szórj sajtot, lehet ez trappista vagy füstölt, ha pedig szeretnéd, a tésztába is gyúrhatsz 1-2 maréknyit, az csak jót tesz a ropogtatnivalónak.
Szereted a sajtos vendégvárókat? Akkor próbáld ki túrósan vagy köményesen is.
Rozmaringos-sajtos rúd
Hozzávalók 4 személyre
- 30 dkg finomliszt
- 1 csipet só
- 0.5 teáskanál rozmaring (őrölt vagy friss)
- 25 dkg vaj
- 1.5 dl natúr joghurt
- 1 darab tojás
- 10 dkg füstölt vagy trappista sajt
- friss rozmaring ízlés szerint (opcionális)
Elkészítés:
A lisztet szitáljuk keverőtálba, adjuk hozzá a sót, rozmaringot, kockára vágott vajat és a joghurtot, gyúrjunk belőle tésztát.
A begyúrt tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki, kenjük meg felvert tojással, majd szórjuk meg a reszelt sajttal.
A tésztából vágjunk rudakat, helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsire, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 15-20 percre.
Ha szeretnénk, tálalásnál frissen vágott rozmaringgal szórjuk meg.
Fotó: Getty Images