
Egyszerű rumos-gesztenyés trüffelgolyó: gesztenyerajongóknak kötelező

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Lagzis Kati szelet: a süti, ami minden generáció kedvence
Ropogós

Marry me csicseriborsó: krémes, fűszeres és ellenállhatatlan

Pihe-puha kefires, meggyes kocka: csak keverj össze mindent

Könnyed, krémes tökfőzelék: édeskés és különleges

Így készül a dubaji kakaós csiga: illatos, foszlós csoda

Grillezett, szaftos szűzpecsenye: mennyei páccal készül a hús
Villámgyors, egyszerű megoldás a sütés nélküli desszertek kedvelőinek, ráadásul ezúttal a trüffelgolyó őszi köntösbe öltözött.
Nem egyszer készítettem már trüffelgolyót, nagy kedvenc a családban, főleg, ha jó sok, magas százalékú étcsokoládéból készül. Az viszont eszembe sem jutott eddig, hogy gesztenyéből is elkészítsem.
Pedig ha választanom kell a desszertek közül - ami nem egyszerű feladat, lévén, hogy mindet imádom -, akkor a gesztenyések a kedvenceim, főleg a házilag készült édes, vaníliás gesztenyepüré.
Ez a recept a gesztenyemasszán túl étcsokoládét, rumot és vajat tartalmaz, ráadásul sok kis darab jön ki belőle, így tökéletes vendégváró.
Rumos-gesztenyés trüffelgolyó

Hozzávalók 20 darabhoz
- 60 gramm étcsokoládé
- 3.5 evőkanál vaj
- 0.25 bögre porcukor
- 2 teáskanál vaníliakivonat
- 400 gramm hámozott, főtt gesztenye vagy cukrozatlan gesztenyemassza
- ízlés szerint kakaópor (a forgatáshoz)
- ízlés szerint rum
Elkészítés:
A csokoládét olvasszuk meg vízgőz felett vagy mikróban. Ha mikróban olvasztjuk, tegyük be 30 másodpercre, keverjünk rajta egyet, majd tegyük vissza 10 másodperces intervallumokra, míg teljesen el nem olvad.
Ha főtt gesztenyét használunk, tegyük aprítógépbe, addig pürésítsük, míg krémes, homogén massza nem lesz.
A vajat és a cukrot keverjük habosra. Adjuk hozzá a vaníliakivonatot és a rumot, majd alaposan keverjük össze.
Adjuk hozzá a pürésített gesztenyét, keverjük bele, majd fokozatosan adagoljuk hozzá az olvasztott csokoládét is. Ha nem elég édes, még most tudjuk korrigálni az ízeket.
Ha nagyon ragacsos a massza, tegyük hűtőbe legalább 1-2 órára. Utána már jól formázható lesz, készítsünk belőle golyókat, majd hempergessük kakaóporba.
Fotó: Getty Images